İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 70. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

SERSAR GÜNÜ

 

BİRİNCİ SERSAR GÜNÜ

 

Sersar Nehri asıl çıkış yeri ‘‘Surrak’‘ denilen bir köyün yakımnda ve Sincar şehrinin doğusundaki bir yerdedir. Bu nehir sularını Kühayl ile Ferac'e bağlı olan Ra'su'l-Eyl arasında bir yerde Dicle Nehri'ne boşaltır.

 

Makisin Günü sözünü ettiğimiz kimseler öldürülünce Tağlibliler yardımcı kuvvetler toplamağa başladılar. Nemir bin Kasıtlılar da onların etrafında toplandılar. Ayrıca Şeybanlı Müşeccir bin Haris de onlara katıldı. Müşecir Şeybanlıların ileri gelenlerinden birisi idi. Diğer taraftan Kayslılara karşı yardımcı olmak üzere Ubeydullah bin Ziyad bin Zabyan da geldi. Bu sebeple Mus'ab bin ez-Zübeyr O'na oldukça içerlemiş ve sonunda kardeşi olan Nabi' bin Ziyad'ı öldürmüştü. Diğer taraftan Umeyr de Temim ve Esedlilerden yardım istediyse de onlardan kimse yardımına gelmedi. Her iki taraf Sersar Nehri kıyısında bir araya geldiler. Tağlibliler Şuays'tan sonra Ziyad bin Hevber'i başlarına getirmişlerdi. Başlarına getirdikleri kişinin adının Tağlibli Yezid bin Hevber olduğu da söylenmiştir. Her iki taraf arasında çok şiddetli bir çarpışma olmuş, sonunda Kayslılar bozguna uğramış, Tağliblilerle beraberlerinde bulunanlar çok Kayslı öldürmüş, Süleymoğulları'ndan otuz kadar kadının da karınlarını yarmışlardı. Haris'in kızı olan Tağlibli Leyla bu konuda Ahtal'a ait olduğu da söylenen şu beyitleri söylemiştir:

 

‘‘Haçı meydanda gördüklerinde, Mara Sercis'i ve öldürücü zehiri, Atların sırtında zırhlıları, Miğferleri ve sağ elimizdeki kılıçları, Sersar'ı, tarlaları hep bize bıraktılar; Buğdayı, pek çok şeyi ve olmuş bağları.})

 

 

 

İKİNCİ SERSAR GÜNÜ

 

Daha sonra Kayslılar yeniden hazırlanıp yardım topladılar ve başlarında Umeyr bin Hubab olduğu halde gerekli hazırlıklarını yaptılar. Züfer bin Haris de Karkisİya'dan gelip onlara katıldı. Tağliblilerin, Nemirlilerin ve onlarla birlikte yer alanların başkanı ise İbn Hevber idi. Sersar'da karşı karşıya geldiler ve görülmemiş bir şiddetle çarpıştılar. Kayslıların yan tarafında bulunan Amiroğulları bozguna uğradığı halde Süleymliler direndiler ve Tağliblilerle beraberlerinde bulunanlar bozguna uğrayıncaya kadar saldırılarına devam ettiler. Abd Yeşu'un iki oğlu ve Tağliblilerden pek çok ileri gelen kişi öldürüldü. Bununla ilgili olarak Umeyr bin Hubab şunları söylemiştir:

 

‘‘Feda olayım Sersar atlılarına,

 

Feda olsun ailem ve topladığım mallar da. Amirliler bizi bırakıp kaçtı,

Rabialılarsa etraflmda dağ gibiydi Süleym'den atlılarla yendim onları, Susamış develer gibi sıkıştırıyordum.’‘

 

Züfer bin Haris de şöyle demiştir:

 

‘‘Umeyr'e benden kim götürür, Öğüt veren bir kişinin mesajını? Zü Yemen'i ve Kelb'i bırakıp da, Seninle, Nizar'la mı uğraşalım? O zaman tek eline güvenip de, Diğerini kullanmayan kimse gibi olmaz mıyız?’‘

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

FUDEYN GÜNÜ