İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 126.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

YEMAMELİLER İLE AMİLLERİ ARASINDA HARP

 

Velid bin Yezid öldürüldüğünde Yemame'de vali olarak Ali bin Muhacir bulunuyordu. O'nu buraya Yusuf bin Ömer tayin etmişti. Mehir bin Selma bin Hilal (Bu zat Beni ed-Düel bin Hanefi'den birisiydi.) Ali bin Muhacir'e "Beldemizin idaresini bize bırak." demişti, ancak Ali bunu reddetti. Mehir, adamlarını toplayarak Ali'nin üzerine yürüdü. Ali o anda sarayının en dip odasında bulunuyordu. Bir adamı Mehir ile burada karşı karşıya geldi, aralarında çatışma çıktı. Ali mağlup oldu, Mehir içeri girdi. Ali daha sonra şehre kaçtı. Mehir, Ali'nin adamlarından birçoğunu öldürdü. Yahya bin Ebi Hafs Ali'nin savaş yapmasına mani olmak istedi, fakat Ali dinlemedi. Bu konuda Yahya şunları söylemiştir: ‘‘Ben Beni Kilab'a çok nasihat ettim, fakat onlar benim müşaveremi ve öğüdümü kabul etmediler.

 

Beni Hanife 'ye başkaları feda olsun, çünkü onlar her savaşta süvari idiler.’‘

Şakik bin Amr es-Sedusi de şunları söylemiştir: ‘‘Sen Mehir ve grubu ile anlaştığında düşmanlık ve korkudan emin oldun. Bir genç, kavgasında şerefli birisi gibi bulundu; o bununla hem mükafat, hem de ün istiyordu.’‘

 

Bahsettiği bu savaş yukarıda söz edilen sarayda meydana gelen çatışmadır.

Mehir Yemame'ye emir oldu. Öldükten sonra yerine Beni Kays bin

Sa'lebe bin ed-Düel Kabilesi'nden Abdullah bin Nu'man getirildi. Abdullah bin Nu'man Mündelis bin İdris el-Hanefi'yi Felec'e vali yaptı. Felec, Amir bin Sa'sa'aoğullarının bir karyesi idi. Bir rivayete göre, bu Temimoğulları'na aittir. Beni Ka'ab bin Rabia bin Amir ile Beni Akll Ebu'I-Felec el-MÜlldelis birleşerek Mündelis'e karşı bir kuvvet hazırladılar. İki taraf arasında savaş oldu; Mündelis ve taraftarlarının bir çoğu öldürüldü, Beni Amir'den ise hiç bir kimse öldürülmedi.

 

Bu savaşta Yezid bin Taşriyye öldürüldü. O, annesi Taşr bin Ömer bin

Vilil'e nispet edilmiştir. Yezid'in tam adı Yezid bin Münteşir'dir. Kardeşi Sevr bin et-Tasriyye şu mersiyeyi söylemiştir: ‘‘Yezid'i fitne fesat felak etti.

 

Sınırları kılıcıyla korudu; O 'nun iyiliği kabilesinin en uzak köşesine kadar uzanmıştı.’‘

Abdullah bin Nu'man'a Mündelis'in ölüm haberi ulaşınca Hanife ve başka kabilelerden bin kişi toplanarak Felec'e savaş açmağa karar verdiler. İki taraf karşı karşıya gelince Ebu Latife bin Müslim el-Akili mağlup oldu.

Raciz O'nun ölümü üzerine şunları söyledi: ‘‘Münafik Ebu Latife, Cefevniyyan ve Tank kılıçlar kuşatınca kaçtılar. ‘‘

 

Tarık, Tarık bin Abdullah el-Kuşeyri'dir; Cefevniyyan ise, Kuşeyroğulları'ndandı.

Ca'doğulları kaçtılar, ancak bunlardan birçoğu öldürüldü. Ziyad bin

Hayyan el-Ca'di'nin eli kesildi. Şöyle demiştir: ‘‘Kesilen elimi ve kolumu anyorum, fakat onları bulan bana göstermedi.’‘

 

Daha sonra Ziyad bin Hayyan öldürüldü. Bir şair de bu konuda şunları söyledi:

‘‘Ka 'boğulları'na kılıçlar, mızraklar ve ağızlannda gemleri eğilip bükülen atlarla hücumu reva gördük.

 

Güneş battığında sen bizim Ka'ab oğulları'nı hayvan sürer gibi sürdüğümüzü gördün.

Su tulumlarının ağızlarının yanlışı gibi, insanları meskenlerinden çıkarıp atan bir darbe ile.’‘

 

Daha sonra Beni Ukayl, Beni Kuşeyr, Beni Ca'de ve Beni Nümeyr güçlerini toplayarak başlarına Ebu Sehle en-Nümeyri'yi getirdiler. Bunlar çölün ortasında Hanifeoğulları'ndan kiminle karşılaştılarsa hepsini öldürdüler ve kadınlarını da esir aldılar. Beni Nümeyr kadınlara dokunmadı.

 

Ömer bin Vazı' el-Hanefi, Abdullah bin Nu'man'ın ikinci Felec Savaşı'nda yaptıklarını görünce: "Ben Abdullah'ın karşısındayım, O'na muhalif olanlarla birlikteyim." dedi. Bu devre halifenin kontrolünden uzak olunduğu bir devreydi. Ömer bin Vazı' süvarilerini topladı ve ‘‘Şerif’‘ denilen yere gelip süvarilerini sağa sola dağıttı. Süvariler ve kendisi gece baskını yaptılar. Bu baskınlardan ellerine çok ganimet geçti. Sonra beraberindekilerle en-Neşşaş'a geldiler. Beni Amir de gücünü toplayarak, buraya geldi. Ömer bin Vazı' onların buraya geldiklerini anlamadı, kadınları çadıra sokup başlarına bekçiler koydu. İki taraf burada karşı karşıya geldiler ve savaştılar. Ömer ve taraftarları mağlılp oldu. Ömer kaçarak Yemame'ye sığındı, Beni Hanife'den bir çok kişi susuzluk ve şiddetli sıcaktan dolayı yere düştüler. Beni Amir aldıkları esirler ve kadınlarla geri döndü. Kuhayf bu savaşla ilgili olarak şöyle der:

‘‘en-Neşşaş 'da öyle bir savaş cıldu ki, o savaşta bizim şerefimiz arttı ve bu savaş bizim için çok güzelolay olarak kabul edildi.’‘

 

Yine bu konuda Kuhayf şu şiiri söyledi: ‘‘Beni Ukayl ve Beni Ka'b'a teyzem feda olsun! Cedler iç içe girdiğinde onlar yere kılıçla yıkılmış olarak terk olundular.’‘

 

en-Neşşaş'da olan savaşta Kayslılar yağma yapmadılar, fakat Beni Ukl buraya gelerek yağma yaptılar. Bu tarihten itibaren Beni Hanife artık top arlanamadı, ancak Ubeydullah bin Müslim el-Hanefi bir grup asker toplayarak Beni Kuşeyr'e ait ‘‘Halban’‘ denilen bir suya baskın düzenledi. Bir şair bu konuda şöyle der:

 

‘‘Kuşeyr Kabilesi Ubeydullah ile karşılaştığında kötülüklerden birisi ile karşılaşmıştı.

"HalMn" denilen suda uyumayan bir arslanla karşılaştı.’‘

 

Ubeydullah bir de Beni Uki üzerine baskın düzenledi ve bunlardan yirmi bin kişi öldürdü.

Yezid bin Ömer bin Hübeyre Mervan tarafından Irak'a vali tayin edildiğinde oğlu Müsenna'yı Yemame'ye vali olarak tayin etti. Müsenna Yemame'ye geldiğinde orada barış vardı, savaş yoktu. Beni Amir Beni Hanife aleyhinde bulundu. Müsenna Beni Kays'tan olduğu için Beni Amir'e yardım etti, Beni Hanife'den bir çoğunu dövdü ve boyunlarını vurdu. Onlardan birisi şu şiiri okudu: ‘‘Siz bizi kamçıyla dövüyorsunuz; halbuki biz sizi keskin kılıçla dövmüştük.

Siz bizim başlanmızı kesiyorsunuz; biz ise, sizin başınızı gırtlağınızdan kesmiştik.’‘

 

Daha sonra beldeler sakinleşti. Ubeydullah bin Müslim bin el-Hanefi, Beni Abbas'dan Seri bin Abdullah bin Haşimi Yemame'ye vali oluncaya kadar gizlendi. Seri geldiğinde Ubeydullah'ın yeri haber verildi. Seri O'nu yakalayarak öldürdü. NUh bin Cerir bin el-Hatafi bu konuda şu beyti söyledi.

 

‘‘Eğer Seriyyü 'l-Haşimi olmasaydı Ubeydullah Beni 'Ukl'a kötülük yapacaktı. ‘‘

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

MANSUR'UN IRAK VALİLİĞİ'NDEN AZLEDİLEREK ABDULLAH BİN ÖMER BİN ABDÜLAZİZ'İN VALİ TAYİN EDİLMESİ