İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 45. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ZİYAD'IN GÖREVLENDİRDİĞİ KİMSELER

 

Ziyad Resulullah (s.a.v.)'in ashabından birçok kimseyi önemli görevlere getirmiş ve onlardan bir hayli istifade etmişti. Bunlardan İmran bin Husayn el-Huzai'yi Basra Kadılığı'na tayin etmişti. Ayrıca Enes bin Malik, Abdurrahman bin Semura ve Semura bin Cündeb gibileri de Ziyad'a yardım edenlerden idiler. İmran bin Husayn bir müddet sonra Basra Kadılığı'ndan affedilmesini istemiş ve Ziyad da O'nu görevden affetmişti. Yerine Abdullah bin Fudala el-Leysi'yi, O'nun da arkasından kardeşi Asım'ı ve daha sonra da Zurara bin Evfa'yı tayin etmişti. Ziyad, Zurara bin Evfa'nın kız kardeşi ile evli idi.

 

Anlatıldığına göre İslam devletinin valileri arasında harbeli ve demir asalı görevlileri ilk olarak edinen kişi Ziyad olmuştu. Bunlardan başka beş yüz kadar muhafız edinmişti, bunlar sürekli olarak mescidi korurlardı.

 

Sonra Ziyad Horasan'ı dört kısma ayırmıştı. Merv'e Humeyd bin Ahmar'ı, Nisabur'a Huleyd bin Abdullah el-Hanefi'yi; Merv'e er-Ruzu, Faryab ve Talkan üzerine Kays bin Heysem'i; Herat, Badğis, Buşenc üzerine Nafi bin Halid et-Tahi'yi tayin etmişti. Ancak bu sonuncusu olan Nafi' bin Halid'i daha sonra görevinden almıştı. Ziyad'ın Nafi'i azletmesinin sebebi olarak şu olay anlatılır: Nafi' Ziyad'a ayakları kendisinden olan son derece parlak bir masa gönderir. Ancak Nafi' bu masayı gönderirken ayaklarından birini alıp yerine altından bir ayak yapmış ve adı Zeyd olan bir kölesi ve hizmetçisi ile Ziyad'a göndermişti. Bu Zeyd, Nafi'in bütün işlerini yürütürdü, ancak Ziyad'ın yanına geldiğinde Nafi' aleyhinde bir sürü laf etmiş, Ziyad'ın öfkesini kabartmış ve şöyle demişti: "Nafi' sana ihanet etti ve bu masanın ayaklarından birini aldı." Bunun üzerine Ziyad, Nafi'i görevinden azlederek hapse atmış ve ondan yüz bin dirhemlik bir tazminat istemişti. Başka bir rivayette ise sekiz yüz binlik bir tazminat aldığı da söylenir. Ancak Ezd Kabilesi'nin ileri gelenlerinden birisinin Nafi'e şefaat etmesi üzerine onu serbest bırakmıştı.

 

Ayrıca Ziyad ashaptan olan el-Haşem bin Amr el-Gıfari'yi görev başına getirmişti. Ziyad kapıcısına: "Bana el-Hakem'i çağır." demişti. Ancak Ziyad "el-Hakem" derken el-Hakem bin Ebi'ı-As es-Sakafi'yi istemişti ve onu Horasan'a vali olarak göndermek niyetinde idi. Ancak kapıcısı gidip el-Hakem bin Amr el-Gifari'yi görmüş ve O'nu çağırmıştı. Ziyad O'nu karşısında gördüğünde: "Ben seni kastetmemiştim, fakat Cenab-ı Allah bu işi sana nasip kılmıştır." demiş ve O'nu Horasan'a vali olarak tayin etmişti. Ayrıca Eşlem bin Zür'a el-Kulabi ve diğer bir takım kimseleri de Horasan'ın haracını ve vergilerini toplamak üzere el-Hakem ile birlikte göndermişti. el-Hakem Toharistan'a bir sefer düzenlemiş ve oradan bir çok ganimet ele geçirip döndükten sonra vefat etmişti. Vefat etmeden önce yerine Enes bin Ebi Unas bin Züneym adındaki şahsı vekil olarak bırakmış, fakat Ziyad O'nu bu görevinden azledip Huleyd bin Abdullah el-Hanefi'ye bir mektup yazarak Horasan'a vali tayin etmişti. Arkasından da er-Rabi' bin Ziyad el-Harisi'yi Basra ve Küfe'den topladığı elli bin kişilik bir askeri birlik ile Horasan'a göndermişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BU (45.) YILIN DİĞER OLAYLARI