İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 41. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

SEHM BİN ĞALİB'İN iSYANI

 

Bu yıl içinde Sehm bin Galib el-Hüceymi yanında bulunan yetmiş adamıyla birlikte İbn Amir'e karşı isyan etmişti. Sehm'in bu yetmiş adamı arasında Hatim el-Bahili ismiyle çağırılan Yezid bin Malik de yer alıyordu. Ona ''Hatim'' isminin verilmesinin sebebi yüzünde bir darbe izi bulunması idi. Sehm bin Ğalib gelip adamlarıyla birlikte Basra ile el-Cisreyn arasında konaklamıştı. O arada Ubade bin Furs el-Leysi gazadan dönerken yanında bulunan oğlu ve kardeşiyle birlikte onlara rastgelmişti. Hariciler onlara: "Siz kimsiniz?" diye sorunca onlar da: "Biz Müs-Iüman kimseleriz." diye karşılık vermişlerdi. Ancak Hariciler:

 

"Yalan söylüyorsunuz" demişler, Ubade de şöyle karşılık vermişti: "Sübhanallah! Resulullah'ın (s.a.v.) benden kabul ettiği gibi siz de itiraf etmemiz üzerine Müslüman olduğumuzu kabul ediniz. Ben önce Resulullah (S.A.V.)'ı yalanladım, O'na karşı savaşan kimselerin yanında yer aldım. Arkasından O'na varıp Müslüman oldum, O da benim bu durumumu ve İslamımı kabul etti." Ancak Hariciler: "Sen kafirsin." derler ve O'nu, oğlu ve yeğeni ile birlikte öldürüverirler. Arkasından İbn Amir bizzat kendisi onlara karşı çıkarak çarpışmış, bir miktarını öldürmüş, bir kısmı da çekilerek bir yere sığınmışlardı. Bu sığınanlar arasında Sehm ve Hatim de bulunuyordu. İbn Amir onlara eman vermeyi teklif etmiş, onlar da kabul ederek emana sığınmışlar ve geri dönmüşlerdi. Muaviye ise İbn Amir'e mektup yazıp bunları öldürmesini emretmiş, fakat İbn Amir ona cevaben şunları yazmıştı: "Ben senin zimmetini onlara vermiş oldum."

 

Ziyad bin Ebih, Hicretin 45. (M. 665-666) yılında Basra'ya vardığında Sehl ve Hatim kaçıp Ahvaz'a gitmişlerdi. Burada Sehm'in etrafında bir sürü adamlar birikmiş, o da onları alıp Basra'ya doğru yola koyulmuştu. Yolda rastladıkları bir cemaate kim olduklarını sormuşlar, onlar da: "Bizler Yahudi kimseleriz." diye karşılık verince serbest bırakmışlar, fakat yolda Kudame bin Mes'üd'un kölesi Sa'ad'ı öldürmüşlerdi. Ancak Sehm Basra'ya vardığında adamları etrafından dağılmış, o da bir yere gizlenivermişti. Başka bir rivayette ise Sehm'in gizlenmesi üzerine adamlarının ayrılıp gittikleri kaydedilir. Sehm Ziyad'ın Abdullah bin Amir'in kendisine davrandığı gibi davranacağını zannederek eman istemiş, fakat Ziyad eman vermemiş, nerede olduğunu araştırmış ve nihayet yakalatarak öldürmüş ve bir darağacına astırmıştı.

 

Başka bir rivayete göre Ziyad ölünceye kadar Sehm gizlenip durmuştu. Babasının ölümünden sonra Ubeydullah bin Ziyad H. 54. (M. 674) yılda Sehm'i öldürmüş ve darağacına asmıştı. Ancak Sehm'in öldürülmesinin bu tarihten önce olduğuna dair kayıtlar da vardır. Hatim'e gelince; Ziyad Ubade'yi öldürüp öldürmediği konusunda O'nu sorguya çekmiş, öldürmediklerini söyleyince Bahreyn'e sürgün etmiş, bir müddet sonra geri getirtmişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BU (41.) YILIN DİĞER OLAYLARI