İBNÜ’L-ESİR

3. CİLT

HİCRİ 38. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

NEHREVAN SAVAŞINDAN SONRA HARİCİLERİN DURUMU

 

Nehrevan'da Haricilerin öldürülmesinden sonra Eşras bin Avf eş-Şeybani Hz. Ali'ye karşı Deskere denilen yerde yanında bulunan iki yüz adamla birlikte isyan edip Enbar'a doğru gitmişti. Bunun üzerine Hz. Ali el-Ebraş bin Hassan'i üç yüz kişilik bir askeri grupla üzerine göndermiş, aralarında meydana gelen çatışmada el-Eşras bin Avf Hicri 38. yılın Rebiü'l-ahir (M. Eylül 658) ayında öldürülmüştü.

 

Onun arkasından Teym er-Ribab Kabilesi'nden Hilal bin Ullefe kardeşi Mucalid ile birlikte isyan etmiş ve oradan Masebezan'a varımşlardı. Hz. Ali bunların üzerine de Ma'kil bin Kays er-Riyahi'yi göndermiş, Ma'kil de onları ve adamlarını tamamen öldürmüştü, Hicri 38. yıl cemaziyü'l-evvel (M. 658 Ekim) ayında öldürülen bu Hariciler iki yüz kişiden ibaret idiler.

 

Bunların arkasından Büceyle (veya Biceyle?) kabilesinden Eşheb bin Bişr, diğer bir rivayete göre Eş'as bin Bişr adında birisi isyan etmiş ve yanında bulunan yüz seksen adamıyla birlikte Hilal bin Ullefe'nin öldürüldüğü yere gelerek namazlarını kıldırmış, onlardan gücü yettiği kadarını defnetmişti. Hz. Ali bunların üzerine de Cariye bin Kudama es-Sadi'yi, diğer bir rivayete göre ise Hucr bin Adiyy'i göndermişti. Eşheb bin Bişr bunların üzerine yönelmiş ve iki grup CUhi bölgesinin Cerceraya denilen mevkiinde karşılaşıp çarpışmaya başlamışlar, nihayet Harici Eşheb ve adamları yine Hicri 38. yıl Cemaziyülahır (M. 658 Kasım) ayında öldürülmüşlerdi.

 

Bunların arkasından Teymullah bin Salebe Kabilesi'nden Said bin Kifl etTeymi bu yılın Recep ayında yanında iki yüz adamıyla birlikte isyan ederek Derzencan denilen yere varmıştı. Derzencan, Medain şehrine iki fersahlık bir uzaklıkta idi. Onlar burada bulundukları sırada Sa'ad bin Mes'ud, üzerlerine yürüyerek yine Hicri 38. yılın Recep (M. 658 Aralık) ayında onları tamamen kılıçtan geçirmişti.

 

Daha sonra Ebu Meryem es-Sa'di et-Temimi isyan ederek Şehr-i Zür'a girmiş ve orada yerleşmişti. O'nun yanında bulunanların ekserisi mevaliden idiler. Hatta anlatıldığına göre bu isyan edenler arasında yalnız altı Arap vardı. Bir rivayete göre yanında iki yüz kişi, diğer bir rivayete göre de dört yüz kişilik bir grup birikmişti. Ebu Meryem es-Sa'adi Kufe'ye beş fersahlık bir mesafeye gelip konaklamış iken Hz. Ali haber gönderip bey'at etmeğe ve Kufe'ye girmeğe davet etmişti, ancak Ebu Meryem kesinlikle bey'at etmeyi ve Kufe'ye girmeyi reddederek: "Bizİm aramızda savaştan başka hiçbir çözüm yolu sözkonusu değildir. " demişti. Bunun üzerine Hz. Ali, Şurayh bin Hani'yi yedi yüz kişilik bir askeri birlikle üzerlerine göndermişti. Hariciler Şurayh ve adamları üzerine saldırınca Şurayh'in askerleri bir anda dağılmış, kendisi iki yüz kişiyle birlikte kalmış, bir köye çekilerek beklemeğe başlamıştı. Bu arada adamlarından bazıları O'na katılmış, bazıları da Kufe'ye geri dönmüşlerdi. Bunun üzerine Hz. Ali bizzat kendisi savaş meydanına çıkarak, önden Cariye bin Kudame es-Sa'adi'yi göndermişti. Cariye onları Hz. Ali'ye itaate davet edip savaştan kaçınmalarını tavsiye etmişse de onlar asla buna yanaşmamışlardı. Hz. Ali de yanlarına vardığında aynı şekilde kendilerini itaate davet ettiyse de yan çizmişler ve itaati kabul etmemişlerdi. Bunun üzerine Hz. Ali'nin adamları Haricilerin üzerlerine saldırmış ve aralarından eman isteyip de kendilerine eman verilen elli kişi hariç tümü kılıçtan geçirilmişti. Ayrıca bu Hariciler arasında yaklaşık kırk kadar yaralı vardı. Hz. Ali bunların Kufe'ye götürülüp iyileşinceye kadar orada tedavi edilmelerini emretmişti. Bunlar Hicri 38. yılın Ramazan (M. 659 Şubat) ayında öldürülmüşlerdi. Haricilerin en cesur olan grubu bunlardı. Bunlar da gerçekten cesaretlerinden dolayı Kufe'ye çok yakın bir yere kadar ulaşmışlardı.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BU (38.) YILIN DİĞER OLAYLARI