İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 23. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

BU (23.) YILIN DİĞER OLAYLARI

 

Bu yıl içinde Mekke valisi Nafi' bin Abdü'l-hars el-Huzai, Taif Valisi Süfyan bin Abdullah es-Sakafi, Sa'na Valisi Ya'la bin Münye, ordu kumandanı Abdullah bin Ebi Rabia, Küfe Valisi Muğire bin Şu'be, Basra Valisi Ebu Müsa el-Eş'ari, Mısır valisi Amr bin el-Ass, Humus Valisi Umeyr bin Sa'd, Dımaşk Valisi Muaviye, Bahreyn ve civarının valisi de Osman bin Ebi'l-As es-Sakafi idiler.

 

Yine bu yıl içinde Ubade bin es-Samit, Ebu Eyyub el-Ensari, Ebu Zerr ve Şeddad bin Evs Muaviye ile birlikte yaz seferine çıkmışlardı.

 

Bu yıl içinde Muaviye sulh yoluyla Askalan şehrini fethetmiş ve Küfe Kadılığı'na Şureyh, Basra Kadılığı'na Ka'ab bin Suver getirilmişti. Diğer bir rivayette Hz. Ebu Bekir ve Ömer'in tayin ettiği kadılar yoktu.

 

Bu yıl içinde Bedir ashabından olup bir ara gözleri görmez olan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından iyileştirilmiş bulunan Katade bin Nu'man el-Ensari vefat etmişti. Namazını Hz. Ömer kıldırdı. Başka bir rivayette onun H. 24. yılda vefat ettiği kaydedilir. Yine Hz. Ömer'in hilafeti döneminde Bedir ashabından olan Hubab bin Münzir bin el-Cemuh el-Ensari vefat etmişti. aynı şekilde bu yıl içinde Hz. Abbas'tan daha büyük olan Rabia bin el-Hars bin Abdülmuttalib vefat etmişti. Yine bu yıl içinde Bedir ashabından ve Süheyl bin Amr'ın kölesi olan Umeyr bin Avf, Uhud'da bulunmuş olan Umeyr bin Vehb bin Halef yine aynı şekilde Uhud'da bulunmuş Habeşistan muhacirlerinden olan Abdullah bin Mes'ud'un kardeşi Utbe, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir Gazvesi'nde tayin etmiş olduğu casuslardan olan diğer gazvelere katılmış bulunan Adiyy bin Ebi ez-Zeğba' el-Cüheni vefat etmiş bulunuyorlardı.

 

Yine bu yıl içinde Akabe bey'atinde bulunup Bedir ashabından olan Uveym bin Saide el-Ensari vefat etmişti. Diğer taraftan Bedir ashabından yine Süheyl bin Rafi' el-Ensari ve Mes'ud bin Evs bin Zeyd el-Ensari de vefat etmişlerdi. Diğer bir rivayete göre ise Mes'ud bin Evs'in daha da yaşayıp Sıffın savaşında Hz. Ali'nin yanında yer aldığı kaydedilir. Yine bu yıl içinde Hz. Ömer'in babası Hattab'ın dostlarından olduğu söylenen ve Allah rızası için İslam yolunda ilk defa savaşıp Amr bin el-Hadrami'yi öldürmüş bulunan Vakid bin Abdullah et-Temimi vefat etmiş bulunuyordu. Vakid bin Abdullah et-Temimi'nin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Darü'l-Erkam'a gelip yerleşmesinden evvel Müslüman olduğu söylenir. Yine bu yıl içinde Ebu Cendel bin Süheyl bin Amr ve kardeşi Abdullah vefat etmiş bulunuyorlardı. Abdullah Bedir ashabından idi. Fakat Ebu Cendel babası tarafından Mekke'de hapsedilip Hudeybiye barışına kadar orada tutulduğundan dolayı Bedir Gazvesi'ne katılamamıştı. Daha önce (ikinci ciltte) nasıl kurtulduğunu ifade etmiştik.

Yine bu yıl içinde Ebu Halid bin Kays bin Halid vefat etmişti. O Yemame'de almış olduğu yaranın etkisiyle hastalanmış ve yarası bir çıban haline geldiğinden bu yılda vefat etmiştir. aynı şekilde o da Akabe'de bulunmuş ve Bedir Gazvesi'ne katılmış sahabelerdendi. Yine ölüm haberi meşhur olan Şair Ebu Hiraş el-Hezeli vefat etmişti. Müslüman olduğu zaman on hanımı olan Ceylan bin Selime es-Sakafi vefat etmiştir. aynı şekilde bu yılın sonlarında Sa'ad bin Cisame bin Kays el-Leysi vefat etmişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRİ YİRMİ DÖRDÜNCÜ YIL OLAYLARI (M. 644-645) 

Hz. OSMAN BİN AFFAN'A BEY'AT EDİLMESİ