İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 9. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

SAKİF HEYETİNİN GELİŞİ

 

Bu senenin Ramazan ayında Sakif heyeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna geldi. Bu heyetin geliş sebebi şudur: Sakifliler, Arapların etraflarını sarıp kendilerine savaş açtıklarını, üzerlerine talan ve hücum ettiklerini gördüler. Bu şekilde talan ve hücum tertipleyenler arasında en ileriye giden Malik bin Avf enNasri idi. Sakiflilerin dışarıya çıkan her bir malları mutlaka alınıp götürülüyor, onlardan dışarıya çıkan her bir kişi esir ediliyordu. Bu durum karşısında acizliklerini görünce toplanıp aralarından Abd Yalil bin Amr bin Umeyr, Hakem bin Amr bin Vehb ile Şurahbil bin Gaylan'ı gönderdiler. Bunlar Sakiflilerin el-Ahlaf kulundandılar. Malikoğulları arasından ise Osman bin Ebi'l-As, Evs bin Avf ile Numeyr bin Hareşe'yi gönderdiler. Adı geçen bu heyet üyeleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna geldiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları Mescid'deki bir çadırda misafir etti. Halid bin Said bin el-As onlarla Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arasında gerekli haberleşmeyi gidip gelmek suretiyle yapıyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların yemeklerini de Halid ile birlikte gönderiyordu. Bunlar İslam'a girinceye kadar, önce Halid yemeden yemeğin tadına bakmıyorlar ve ondan yemiyorlardı.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den et-Tağiye diye bilinen Lat putuna üç yıl süreyle el sürmeyip onu yıkmamasını da istemişlerdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların bu tekliflerini kabul etmedi. Onlar bu teklifleriyle aralarındaki ayak takımından ve kadınlarının baskısından kurtulmayı amaçlamışlardı. Sonunda bir aya kadar indiler fakat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine onların tekliflerini kabul etmedi. Nebiden kendilerini namazdan muaf tutmasını istediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise: "Namazsız bir dinde hayır yoktur" deyince; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in teklifini kabul edip Müslüman oldular.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların başına Osman bin Ebi'l-As'ı başkan tayin etti. Osman yaş itibariyle onların en küçükleriydi. Fakat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O'nun İslam'a olan bağlılığını ve dini öğrenmek için aşırı tutkusunu gördüğü için başkan yapmıştı

Sakif heyeti daha sonra kendi yurtlarına döndüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onlarla birlikte ''et-Tağiye'' diye bilinen Lat putunu yıkmak üzere Muğire bin Şu'be ile Ebu Süfyan bin Harb'ı gönderdi. Muğire ileri geçip putu yıktı. O'nun kavmi olan Şuayb oğulları da etrafını, bir ok atılır korkusuyla sarmış ve korumak istemişti. Sakif kadınları ise üzüntü ve keder içerisinde puta ağlamaya koyuldular. Muğire putun yanında bulunan süs eşyalarını ve malları alıp gitti.

 

Ebu Melih bin Urve bin Mes'ud ile Karib bin el-Esved bin Mes'ud, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna gelmişlerdi. Urve ile Esved öldürülünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların çocukları olan Ebu Melih ile Karibe'ye babaları Urve ile Esved'in borçlarım ödemelerini emretti. Onlar da bu emri yerine getirdiler. Esved kafir olarak ölmüştü. Onun oğlu Karib, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e babasının borcunu, ödeyip ödememeyi sormuş ve kafir olduğunu belirtmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman bir kişi akrabaları olan kimselerin akrabalık bağlarını korur." diye cevap verdi. Yani kendisi Müslüman olsa bile müşrik olan babasının akrabalık hakkım yerine getirir demek istemişti.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

TAYY GAZYESİ VE ADİYY BİN HATEM'İN MÜSLÜMAN OLMASI