İBNÜ’L-ESİR

2. CİLT

HİCRİ 7. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

UMRE'TÜL-KAZA (KAZA UMRESİ)

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'den döndükten sonra Medine'de Cumade'l-ula, Cumade'l-ahire, Recep, Şaban, Ramazan ve Şevval aylarında (6 Eylül ila 1 Şubat 629) kaldı ve bu aylar boyunca çeşitli taraflara seriyyeler gönderdi. Daha sonra Zilhicce (1 Nisan - 30 Nisan 629) ayında Kaza Umresini yapmak üzere yola çıktı. Beraberinde yetmiş deve götürdü. Birinci umresinde yanında bulunan Müslümanlar da onunla çıktı. Mekkeliler O'nun haberini alınca Mekke'den dışarı çıktılar. Kureyş kendi arasında Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve ashabının darlık ve sıkıntı içerisinde olduğundan söz ediyordu. Bunun için Daru'n-Nedve diye bilinen yerde dizilmişlerdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye girdiğinde ''İdtiba / iztiba''' yaptı. Yani sağ kolunu ve omuzunu dışarıda bırakarak örtündü. Ondan sonra şöyle söyledi: "Bugün kendisinin güçlü ve kuvvetli olduğunu bunlara karşı gösteren kişiye Allah merhamet buyursun." Daha sonra Rüknü istilam etti ve çıkıp hervele (çalımlı koşu) yaptı. Ashabı da onunla birlikte hervele yaptı. Mekke'ye girdiğinde Abdullah bin Revaha devesinin yularını tutarak önden çekiyor ve şu anlamdaki beyitleri okuyordu:

 

''Ey kafiroğulları, açınız yolunu,

Savulun, tüm hayırlar Resulullah'tadır.

Rabbim, ben O ne derse inanıyorum,

Allah'ın hakkı dediğini kabul etmektir, biliyorum,

Biz sizinle O'na indirilen için savaştık

Emrettiği için de savaştığımız gibi

Öyle vurduk ki, kelleleri aşağı indiriyor,

Dosta dostunu unutturuyor.''

 

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu seferi esnasında el-Haris'in kızı Meymune ile evlenmiş ve Mekke'de üç gün ikamet etmiştir. Müşrikler O'na Ali bin Ebu Talib aracılığıyla haber gönderip, Mekke'den dışarıya çıkmasını istemişlerdi. Bu sefer Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle söyledi: "Onların arasında gerdeğe girsem ve onlara da bir yemek hazırlasak onlar da bizimle birlikte bu ziyafete iştirak etseler ne olur ki?" Onlar: "Hayır, bizim onun ziyafetine ihtiyacımız yok" diye cevap gönderdiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'den ayrılmış ve "Şerif" diye bilinen yerde Meymune ile gerdeğe girmiş, ondan sonra oradan Medine'ye geçmişti. Zilhicce'nin geri kalan günleri ile (H. 8. yılın) Muharrem, Safer ve Rabiülevvel (1 Mayıs - 28Temmuz 629) ayları Medine'de kaldıktan sonra ordusunu Mute'ye doğru gönderdi.

 

Bu yılın da Hac işlerini yine müşrikler idare etti.

 

İbn Ebi'l-Avca es-Sülemi'nin Süleymoğulları üzerine gazvesi de bu yıl olmuştu. Süleymliler O'na karşı çıkmış kendisi ve arkadaşları isabet almış ve vefat etmişlerdi. Hayır, o kurtulmuş, arkadaşları vefat etmiştir, diyenler de vardır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN SEKİZİNCİ YILI (1 Mayıs 629 - 19 Nisan 630)