İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

NİBAC VE SEYTEL VAK'ALARI

 

Ebu Ubeyde anlatıyor: "Önceleri Minkaroğulları'ndan olup sonra Temim Kabilesi'ne intisap eden Kays bin Asim el-Minkari, Muka'ıs Topluluğu'nu yanına alıp savaşa çıktı. Muka'ıs Topluluğu ise, Temim Kabilesi'ne bağlı boylar olup Haris bin Amr bin Ka'ab bin Sa'ad'in oğullarından Sarim, Rabi' ve Ubeyd'in bir araya gelmelerinden teşekkül etmişti. Bu arada Kays ile beraber Selame bin Zarib el-Hımmam de Eharis Topluluğu'nu yanına alıp o da savaşa çıkmıştı. Eharis topluluğu ise, yine Temim Kabilesi'nin boyları olup, Ka'ab bin Sa'ad'in oğullarından Hımman, Rabi'a, Malik ve el-A'rac'ın bir araya gelmelerinden meydana gelmişti. Nihayet Kays bin AsIm ile Selame bin Zarib Bekr bin Vailoğulları'na karşı savaş açtılar ve karşılarında Lehazim Topluluğu'nu, buldular. Lehazim Topluluğu'nu, Salebe bin Ukabe (doğrusu Ukaşe) bin Sa'b bin Ali bin Bekr bin Vail'in iki oğlu Kays ile Teymü'l-Lat'ın oğulları meydana getiriyordu ve Zühl bin Sa'lebe, İcl bin Lüceym, Aneze bin Esed bin Rabi'aoğulları da onlarla birlikte bulunuyorlardı. Lehazim topluluğu ve beraberindekiler ise Nibac ve Seytel'de ikamet ediyorlardı. Bu iki yerin arasında yaklaşık yarım günlük bir mesafe vardı. Nihayet Kays bin Asım Nibac üzerine hücum etti, Selame ise saldırı ve hücuma geçmek için harekete geçip Seytel üzerine yürüdü. Nibac'a gelince süvarilerine sularım içirdi, sonra artan suları döktürdü ve yanında bulunanlara: ''Haydi savaşın! Önünüzde ölüm, arkanızda geniş bir çöl var.'' dedi, sonra Kays sabahın erken saatlerinde Bekr Kabilesi'nden Nicab'da bulunanların üzerine hücuma geçti ve onlarla şiddetli bir şekilde savaştı. Neticede Bekr Kabilesi'nden olanlar hezimete uğratıldı ve bol miktarda, sayılmayacak kadar ganimet ele geçirildi. Bundan sonra Kays yağma ve ganimet işini bitirir bitirmez hemen acele olarak Seytel'e hareket etti ve orada bulunan Selame ile beraberindekilere yetişti. Selame ise henüz Seytel'de bulunanlara savaş açmamıştı; bunun üzerine Kays hemen Seytel'dekilerin üzerine saldırdı, fakat onlar Kays'e karşı koyup onunla savaşa girdiler, neticede hezimete uğradılar. Kays ise Nibac'daki kadar ganimet ele geçirdi, sonra Selame'nin yanına gelip: ''Benim baskın yapacağım kimselerin üzerine hücum ettiniz.'' dedi; bunun üzerine Kays ve Selame münakaşaya tutuştular; aralarında bir fitnenin çıkmasına ramak kalmıştı ki, ganimetlerin Selame'ye teslim edilmesi üzerinde anlaşmaya vardılar."

 

"Nibac ve Seytel vak'aları hakkında Rabi'a bin Tarif şu mealde mısraları

söylemiştir:

 

''Ey Kays bin Asım! Allah seni başımızdan eksik etmesin. Sen bizim ulumuz, şerefimiz ve sığınağımızsın. Bekr bin Vail oğullarının varlıklarını ellerinden alıp onları hiç bir şeysiz bırakan ve Seytel ile Nibac'ı onların başına dar eden sensin.''"

 

"Kurre bin Zeyd bin Asım da şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

''Ben mermeri parçalayan adamın oğluyum ki bu adam Lehazim kabilelerinin Seytel'de hazırlanıp toplandıklarını görmüştü. Sabahın erken saatinde Kays bin Asım onları bastırdı ve onlar karşılarında ancak süngüleri buldular. Kays ise bu süngülerle onlara zehirler sundu ve o bir işe başladı mı mutlaka sonunu getirirdi. Kays, beraberindeki adamlarla birlikte yüzlerinden sular damlayan ve gemlerini çiğneyen asık suratlı atlarla geldiler. Kör duman gibi tozlar koparan bu atlı askerleri, düşmanları ancak ansızın görebildiler ... '' "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

FELC VAK'ASI