İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

MÜSHULAN VAK'ASI

 

Ebu Ubeyde anlatıyor: "Rabia bin Ziyad el-Kelbi kendi kavminden bir ordu ile birlikte sa-vaşa çıkmıştı. Tamamı Ebu Rabi'aoğulları'ndan meydana gelen Şeybanoğulları'nın bir ordusuyla karşılaştı. Hemen savaşa tutuştular ve çetin bir şekilde savaştılar. Neticede Şeybanoğulları galip gelerek onları hezimete uğratarak çok sayıda kimseyi öldürdüler, ayrıca çok sayıda kişiyi esir ettiler ve yanlarında bulunan her şeylerini aldılar. İşte bu savaşın olduğu güne ''Müshulan'' denir. O gün Şeybanoğulları'nın başında reis olarak Hayyan bin Abdullah bin Kays el-Muhallemi, diğer bir rivayette ise Ebu Rabi'aoğulları'ndan Ziyad bin Mersed bulunuyordu. Şeybanoğulları'ndan bir şair şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

''Rabi'a 'ya sor; zira Kelb Kabilesi 'nden olan ordusuyla geldi ve akşama doğru topluluğu dağılınca süvarileri yerlerinden ayrılmayıp kaldı, fakat daha sonra peşpeşe dağılmaya başlayınca evlerinde kalmış kızlarla malları bize kaldı.''"

      

"Sonra Rabi'a bin Ziyad el-Kelbi kendi kavmine hasım oldu ve onlara savaş açtı, fakat kavmi tarafından hezimete uğratıldı. Bunun üzerine kendi kavmini terk ederek Şeybanoğullarının yanına geldi ve Ebu Rabi'aoğulları'ndan Ziyad adında birisinden iltica hakkı istedi, fakat Es'ad bin Hemmamoğulları onu öldürdü. Şeybanoğulları ise Rabi'a bin Ziyad'ın diyet bedeli olan iki yüz deveyi Kelb Kabilesi'ne gönderdiler, Kelb Kabilesi de bu diyet bedelini kabul edip rıza gösterdi. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

SÜLEYM VE ŞEYBANOĞULLARI ARASINDAKİ SAVAŞ