İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ZU-NECEB VAK'ASI

 

Zu-Neceb Vak'ası şu şekilde meydana gelmişti: Amiroğulları, Cebele günü Temim Kabilesi'ni hezimete uğratıp yapacaklarını yapınca onların köklerini kazımayı düşündüler. Bunun üzerine Kinde hükümdarlarından Hassan bin Kebşe el-Kindi'ye, yani Hassan bin Muaviye bin Hucr'a bir mektup yazarak kendileriyle beraber Temim Kabilesi'nden Hanzalaoğulları'na karşı savaşmağa çağırdılar ve Hanzalaoğulları'nın kendi süvarilerini ve ileri gelen reisIerini öldürdüklerini bildirdiler. Kinde Hükümdarı Hassan onların bu çağrısını kabul etti ve beraberindekiler ile birlikte yurtlarından ayrı olarak hükümdarla beraber kalan azınlık halindeki Arapları yanına alıp onlara doğru yola çıktı. Hanzalaoğulları, Kinde Hükümdarı Hassan'ın gelmekte olduğu haberini alınca, Amr bin Amr onlara: "Ey Malikoğulları! Bu hükümdara ve beraberinde getirdiği kalabalığa sizin gücünüz yetmez; derhal bulunduğunuz yerden ayrılın." dedi. Bu sırada Hanzalaoğulları hükümdarın güzergahında bulunan bir vadinin (yani Zu-Neceb'in) üst kısımlarında kalıyorlardı. Bu vadinin alt kısmında ise Yerbu'oğulları oturuyordu. Bunun üzerine Malikoğulları yerlerini değiştirip Yerbu'oğulları'NIn arka kısmına geçtiler. Bu defa Yerbu'oğulları hükümdarın geçeceği güzergahta kalmış oldu.

 

Yerbu' oğulları Malikoğulları'nın yer değiştirme hareketlerini görünce hemen hazırlanıp hükümdar Hassan bin Kebşe'nin geleceği yola çıktılar. Sabahın erken saatlerinde yanındakilerle birlikte hükümdar Hassan bin Kebşe onların yanına geldi. Zaten Yerbu'oğulları savaş için hazırlanmışlardı. Neticede Hassan bin Kebşe ile Yerbu'oğulları savaşa tutuştular. Malikoğulları Yerbu' oğulları'nın savaştıklarını ve onların savaş esnasındaki direnme güçlerini görünce, hemen yanlarına gelip onların saflarında savaşa katıldılar ve uzun müddet savaştılar. Huşeyş bin Nimran er-Riyahı, savaş esnasında hükümdar Hassan bin Kebşe'nin başına vurup onu yere düşürdü ve bu darbenin tesiriyle hükümdar öldü. Bu arada Ubeyde bin Malik bin Ca'fer de öldürüldü. Tufeyl bin Malik ise atı Kurzül üzerinde olmasına rağmen yenildi. Diğer taraftan Amiroğulları'nın reisi olan Amr bin Ahvas bin Ca'fer de öldürüldü. Böylece AmirOğulları ve hükümdar Hassan bin Kebşe'nin taraftarları hezimete uğramış oldu. İslam döneminde şair Cerır, Zu-Neceb gününü anarak şu mealdeki mısraları söylemiştir:

 

"Zu-Neceb günü biz kendimizi savunduk, fakat Malik iyi mızrak sallayanların yanında kendisine itimat edilmeyecek birisine güvenip sarıldı. "

 

Zu-Neceb Vak'ası Cebele Savaşı'ndan bir yıl sonra meydana gelmişti.

 

Ahvas bin Ca'fer, oğlu Amr'ın ölümünden sonra bir miktar daha yaşadı, fakat oğlunun üzüntüsüne dayanamayıp öldü.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

NA'FU KUŞAVE VAK'ASI