İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

MUDARRİTÜ'L-HİCARE'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

 

Bu zat, Hire'nin sahip ve hakimi olan Amr bin Münzir bin Maüssema idi; saltanatının sertliğinden ve siyasetinin kuvvetinden dolayı kendisine ''Mudarrıtü'l-Hıcare'' lakabı verilmişti. Annesi ise Haris bin Amr el-Maksur bin Akilü'l-Mürar'ın kızı ve İmruü'l-Kays bin Hucr bin Haris'in halası Hind idi: Onun öldürülmesinin sebebi şu idi: Bir gün Mudarrıtü'l-Hıcare yanında oturan yakın arkadaşlarına: "Memleketimdeki Araplar arasında annesinin anneme hizmet etmesini izzet-i nefis meselesi yapıp gururuna yedirmeyen birisini tanıyor musunuz?" diye sordu, onlar da: "Böyle birini tanımıyoruz, ancak böyle bir kişi olsa olsa Amr bin KülsUm et-Tağlibi olabilir, çünkü onun annesi Leyla, Mühelhil bin Rabi'a'nın kızıdır; Leyla'nın amcası Küleyb Vail, kocası Külsum, oğlu ise Amr'dır." diye cevap verdiler. Bunun üzerine Mudarrıtü'l-Hıcare içinden geçenleri açığa vurmadı ve Amr bin Külsum'a haber gönderip kendisini ziyarete gelmesini, annesi Leyla'yı da beraberinde getirmesini ve annesinin kendi annesi Haris' in kızı Hind' i ziyaret etmesini istedi. Onun bu teklifi karşısında Amr bin Külsum annesi Leyla ile birlikte Tağlib oğullarından bir grup süvariyle yola çıkıp Fırat nehrinin kenarına geldi. Amr bin Hind, yani Mudarrıtü'l-Hıcare, Amr bin Külsum'un gelişini haber alır almaz emir vererek Hire ile Fırat arasında çadırlarını kurdurdu ve ülkesinin ileri gelen kimselerine haber salıp yemekler hazırlattı, sonra bütün halkı yemeğe davet etti. Bu arada Mudarrıtü'l-Hicare kendisi, Amr bin Külsum ve ileri gelen yakın adamları otağın içerisine yerleştiler. Otağın yakınında annesi Hind için kurulan kubbemsi küçük çadıra ise, annesi ile Amr bin Külsum'un annesi Leyla yerleşti. Davet edip çağırdığı insanlar ise yemeklerini otağın dış kısmında ve kapısının önünde yediler. Ayrıca Mudarrıtü'l-Hıcare daha önce annesine:

"Herkes yemeğini yiyip sıra nadide armağanlara geldiği zaman hizmetçilerini yanından uzaklaştırır, armağanlar yanına getirildiğinde Leyla'ya hizmet etmesini söyler ve onları teker teker eline uzatıp vermesini emredersin." diyerek tembih etmişti. Hind de oğlunun dediklerini aynen yaptı. Nihayet armağanların getirilmesi istendiği zaman Hind Leyla'ya: "Şu tabağı bana verir misin?" diye seslendi. Leyla ise: "İhtiyacı olan kalksın alsın." diye karşılık verdi. Hind'in ısrar etmesi üzerine Leyla: "Ey Tağlib Hanedanı! Vay başımıza gelenlere!" diye bağırmağa başladı Amr bin Külsum annesinin bu çığlığını duyunca kam tepesine sıçradı. Bu sırada otağdakiler içkilerini yudumluyorlardı. Amr bin Hind, yani Mudarrıt onun çehresinden bir bela çıkacağını anlamıştı. Tam bu sırada Amr bin Külsum sıçrayıp otağda asılı bulunan Amr bin Hind'in kılıcını aldı. Zaten bu esnada otağda başka kılıç bulunmuyordu. Eline geçirdiği bu kılıcı hemen Mudarrıtü'l-Hıcare'nin başına vurup onu öldürdü. Sonra otağın dışına çıkıp: "Ey Tağlib Hanedanı!" diye seslendi. Bunun üzerine Tağlibliler Mudarrıtü'l-Hıcare'nin mallarını ve atlarını yağmaladılar ve kadınları da esir aldılar. Sonra yola koyulup Hire'ye geldiler.

 

Üfnun et-Tağlibi bu konuda şu mealdeki mısraları söylemiştir: "Ömrün hakkı için and olsun ki, Amr bin Hind annesi Hind'e hizmet ettirmek maksadıyla Leyla 'yı davet etti, fakat bunda muvaffak olamadı. Amr bin Külsum ise kalkıp parlak ve işlek kılıcı eline aldı, nedimlerinin içmekte oldukları içkiyi boğazlarında bıraktı. "

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BİRİNCİ KÜLAB VAK'ASI