İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

KÜLEYB'İN ÖLDÜRÜLMESİ, BEKR VE TAĞLİB KABİLELERİ

ARASINDA MEYDANA GELEN VAK'ALAR

 

Vail bin Hinb bin Efsa bin Du'mi bin Cedile bin Esed bin Rabia bin Nizar bin Maadd bin Adnan'ın iki oğlu Bekr ile Tağlib kabileleri arasındaki savaş, Küleyb'in öldürülmesi yüzünden meydana gelmişti. Küleyb'in nesep şeceresi ile birlikte asıl adı: Vail bin Rabi'a bin Haris bin Züheyr bin Cüşem bin Bekr bin Hubeyb bin Amr bin Ganm bin Tağlib idi.

 

Onun ''Küleyb'' lakabını alması ise şöyle oldu: O her hangi bir yere gitmek istediği zaman yanına bir köpek yavrusu alır, güzel bir bahçeye veya hoşuna giden bir yere geldiği zaman bu köpek yavrusuna vurur, sonra onu bağırır ve havlar vaziyette buraya bırakırdı. Bu köpek yavrusunun havlamasını duyanlar oradan uzaklaşırlar ve oraya yaklaşmazlardı. İşte bu sebeple kendisine ''Küleyb'' lakabı verildi. Önceleri kendisine ''Küleybu Vail (Vail'in köpekçiği'') deniliyordu, fakat daha sonra Vail kelimesi atılıp sadece ''Küleyb'' lakabıyla anılmağa başlandı ve bu isimle şöhret kazandı.

 

Rabi'a bin Nizar'ın sancağı oğullarının en büyüğünün elinde bulunuyordu ve büyüklük sırasına göre onların arasında el değiştiriyordu. Sonra bu sancak torunlarından Aneze bin Esed bin Rabia'nın eline geçti. Bu soyda bıyıkları kısaltıp sakalları sarıya boyamak adeti vardı ve bunu Rabi'a kabilesinden diğer soylara karşı koyup savaş yapmak isteyenler yapardı. Daha sonra bu sancak Abdülkays bin Efsa bin Du'mi bin Cedlle bin Esed bin Rabi'a bin Nizar'ın eline geçti. Bu soyun adeti ise, kendilerine sataşıp kötü söz söyleyenleri tokatlamak, kendilerine tokat atanları da öldürmek şeklinde idi. Bundan sonra sancak el değiştirip aynı soydan Nemir bin Kaasıt bin Hinb'in eline geçti. Bu soyun adeti ise yukarıdakilerin adetlerinden farklı idi. Daha sonra adı geçen sancak Bekr bin Vail'in eline geçti. Bu soyun adeti ise bir kuş yavrusu sebebiyle başkalarına kötülük etmekti. Onlar, kuş yavrusunu yolun ortasına (veya dört yol ağzına ?) bağlarlar, kuşun yeri böylece belli edildikten sonra hiç bir kimse bu yoldan geçmezdi. Gelip geçmek isteyenler ise bu yolun solundan ve sağından giderlerdi. Nihayet sancak Tağlib Kabilesi'ne geçince, bunu Vail bin Rabi'a aldı. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, onun adeti yanında köpek yavrusu taşımaktı.

 

Maad Kabilesi sadece şu üç kişinin reisliği altında toplanmıştır: Birincisi: Amir bin ez-Zarib bin Amr bin Bekr bin Yeşkür bin Haris'tir. Bu zatın soyu Advan bin Amr bin Kays Aylan Kabilesi'ne dayanmaktadır. Bu kabile de Ünas bin Mudar soyundandır. Ünas ile İlyas bin Mudar'ın erkek kardeşidir. İşte Amr bin ez-Zarib, Mezhic Kabilesi ayrılıp Tihame'ye hareket ettiği zaman Maadd Kabilesi'nin başında kumandan olarak bulunuyordu. Bu, Tihame ahalisi ile Yemen kabileleri arasında cereyan eden ilk hadise idi.

 

İkincisi: Rabia bin Haris bin Mürre bin Züheyr bin Cüşem bin Bekr bin Hubeyb bin Kelb'dir. Bu zat, Yemame ahalisi ile Yemenliler arasında meydana gelen Süllan Vak'asında Maadd Kabilesi'nin başında kumandan idi.

 

Üçüncüsü: Vail bin Rabi'a, yani Küleyb'dir. Bu zat, Hazaz Vak'ası'nda Maad Kabilesi'nin kumandam idi ve Yemen topluluklarım dağıtıp onları hezimete uğratmıştı, bu sebeple Maadd Kabilesi mensupları hükümdarın tacını O'na verip vergilerini ödemeğe başladılar ve itaati altına girdiler. Fakat bir müddet sonra Küleyb gurur ve taşkınlığa kapılıp kavmine zulmetmeğe başladı. Zulmü o noktaya vardı ki, üzerinde bulut bulunan yerleri yasak bölge ilan edip buralarda hayvan otlatılmasına müsaade etmedi. Bir defa Küleyb: "Falan yerin vahşi hayvanları benim civarımda (himayemde) sayılır." dedi mi, artık orada avlanıImaz, kimse develeriyle oraya giremez, onun ateşinin yandığı yerde ateş yakamaz, evlerinin arasında dolaşamaz ve oturduğu yere oturamazdı. Cüşemoğulları ile Şeybanoğulları tefrikaya düşmekten korkup birlik halinde yaşamak istediklerinden aynı yurtta karışık halde otururlardı. Küleyb ise Mürre bin Şeyban bin Sa'lebe'nin kızı ve Cessas bin Mürre'nin kız kardeşi Celile ile evli idi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

BESUS HARBİ