İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

PERVİZ'İN KIZI AZERMIDUHT'UN HÜKÜMDARLIĞI

 

Huşneşbende öldürülünce Farslar Perviz'in kızı Azermiduht'u başlarına geçirip hükümdar yaptılar. Azermiduht kadınların en güzeli idi. O zamanlar Fars'ın büyüğü olan ve Horasan ispehbedi bulunan Ferruhhürmüz O'na bir elçi göndererek evlenme teklifinde bulundu. Azermiduht: "Kraliçe için evlenmek caiz değildir. Senin maksadın şehevı arzularını tatmin etmektir, falan vakit bana gel." diye karşılık verdi. Ferruhhürmüz onun bu teklifine aldandı ve o gece yola çıktı. Fakat Azermiduht saray muhafız kumandanına talimat verip onu öldürmesini emretti. Nihayet Ferruhhürmüz, muhafız kumandanı tarafından öldürüldü ve cesedi sarayın avlusuna atıldı. Sabah olunca Ferruhhürmüz'ün cesedi sarayın avlusunda görüldü ve Azermiduht'un emriyle ortadan kaldırıldı. Ferruhhürmüz'ün Rüstem adında bir oğlu vardı ve Kadisiye'de Müslümanlara karşı savaşmıştı. Bu sırada Rüstem Horasan'da babasına vekalet ediyordu. Babasının öldürüldüğünü haber alınca büyük bir ordu ile harekete geçti ve Medain'e gelip ordugahını kurdu. Sonra Azermiduht'un gözlerine mil çektirip onu öldürdü. Bir rivayette zehirleyerek öldürdüğü söylenir.

Azermiduht'un hükümdarlığı altı ay sürdü.

 

Rivayet edildiğine göre, Azermiduht'tan sonra Erdeşir bin Babek'in soyundan gelen ve Ahvaz'da oturan Kisra bin Mihr-Cüşnes adında birisi getirildi ve Fars'ın ileri gelen büyükleri tarafından tahta çıkarılıp hükümdar yapıldı. Taç giyen Kisra bin Mihr-Cüşnes bir kaç gün sonra öldürüldü.

 

Diğer bir rivayete göre, Azermiduht'tan sonra hükümdar olan zat Perviz'in oğullarından Hurrezad-Husrev'dir. Hurrezad-Husrev'in annesi Kürt asıllı olup Bistam'ın kız kardeşi idi. Rivayete göre Hurrezad-Husrev Nusaybin yakınlarında ''el-Hıcare'' adıyla bilinen bir kalede bulunmuştu. Nihayet tahta çıkarılan bu zat kısa bir müddet sonra tahttan indirildi ve öldürüldü. Hükümdarlığı ise altı ay sürdü.

 

Azermiduht'tan sonra Kisra bin Mihr-Cüşnes'in hükümdar olduğunu söyleyenlere göre, Fars'ın ileri gelen büyükleri Kisra bin Mihr-Cüşnes öldürüldükten sonra, hükümdarlığa getirecekleri kimsenin kadın dahi olsa hanedan sülalesinden olmasını istediler ve Meysan'da oturan Firuz bin Mihran-Cüşnes adında birisini getirip hükümdar yaptılar. Ayrıca Firuz, Cüşnesdih adını da taşırdı; annesi ise Yezdanzan bin Enuşirvan'ın kızı Sahar-Buht idi. Firuz, başı büyük olduğu için taç giyerken: "Bu taç ne kadar darmış?" dedi. Bu sözünü uğursuzluk alameti kabul edip derhal öldürdüler. Bir rivayete göre bir kaç gün sonra öldürülmüştür.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

YEZDECİRD BİN ŞEHRİYAR BİN PERVİZ'İN HÜKÜMDARLIĞI