İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

AMR BİN HİND'DEN SONRAKİ HiRE HÜKÜMDARLARI

 

Nasr bin Rabia sülalesinden Amr bin Hind'in ölümüne kadar hükümdarlık yapanları yukarıda zikrettik. Amr bin Hind ölünce, yerine kardeşi Kabus bin Münzir geçti ve dört yıl hükümdarlık yaptı. Bu müddetin sekiz ayı Enuşirvan'ın döneminde, üç yıl dört ayı ise Hürmüz'ün döneminde geçti. Kaabus'tan sonra yerine Sülrreb geçti. Bundan sonra onun yerine Münzir bin Nu'man geçti ve dört yıl hükümdarlıkta kaldı. Ondan sonra Kaabus'un babası Nu'man bin Münzir hükümdar oldu ve yirmi iki yıl hükümdarlıkta kaldı. Bu müddetin yedi yıl sekiz ayı Hürmüz'ün zamanında, on dört yıl dört ayı ise Perviz'in döneminde geçti. Sonra Kisra bin Hürmüz'ün döneminde bu görevi İyas bin Kabisa et-Ta'i ile Nahirhan (Nahircan ?) üstlendiler ve on dört yıl hüküm sürdüler. İyas bin Kabisa'nın bu görevinin üzerinden bir yıl sekiz ay geçtikten sonra Hz. Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) peygamber olarak gönderildi. Sonra on yedi yıl müddetle Azadbeh bin Mabiyan (Yabiyan ?) el-Hemedani hükümdarlıkta bulundu ve müddetin on dört yıl sekiz ayı Kisra bin Hürmüz'ün, sekiz ayı Şiruye bin Kisra'nın, bir yıl yedi ayı Erdeşir bin ŞirCıye'nin bir ayı da Kisra'nın kızı BüranDuht'un dönemlerinde geçti.

 

Daha sonra Cuvasa vak'asında Bahreyn'de öldürülen ve Araplar tarafından kendisine ''Mağrur'' adı verilen Münzir bin Nu'man bin Münzir bu görevi üstlendi ve Halid bin Velid'in Hire'ye gelişine kadar sekiz ay bu görevde kaldı. Bu zat, Nasr bin Rabia hanedanının sonuncusu idi. Nihayet Acem saltanatının yıkılmasıyla onların hükümranlıkları da sona erdi.

 

Hişam bin Muhammed'in iddiasına göre, Nasr hanedanına mensup olan bütün hükümdarların sayısı yirmi olup, beş yüz yirmi iki yıl sekiz ay hüküm sürmüşlerdir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

MERVEZAN ve HÜRMÜZ TARAFINDAN YEMEN VALİLİĞİNE TAYİNİ