İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

YEZDECİRD BİN BEHRAM-GUR'UN HÜKÜMDARLIĞI

 

Yezdecird bin Behram taç giyip tahta çıktığı zaman halka iyi muamele edeceğini vaat ederek onlara babasını, onun menkıbelerini ve halkla içice olduğunu anlattı. Bir kenara çekilip tebaasından uzaklaştığı takdirde bunu yadırgamamalarını, bunun kendi masIahatları icabı olduğunu ve düşmanlara karşı bir tuzak kurma hareketine matuf bulunduğunu bilmelerini istedi. Sonra babasının adamı olan Nersi'yi kendisine vezir edindi, tebaasına adaletle muamele edip düşmanlarını perişan etti ve ordusuna iyi davrandı.

 

Yezdecird'in biri Hürmüz, diğeri Firuz adında iki oğlu vardı. Sicistan valisi olan Hürmüz, babası Yezdecird'in ölümünden sonra gelip hükümdarlığı eline geçirdi, Firuz ise kaçarak Akhunların (Heyatıla) ülkesine gitti ve onların hükümdarından kardeşine karşı yardım istedi. Bunun üzerine Akhun hükümdarı Talekan'ı Firuz'a bağışladıktan sonra asker vererek yardımda bulundu. Nihayet Firuz askerleri alıp kardeşi Hürmüz'ün üzerine yürüdü ve kardeşini Rey'de öldürdü. Hürmüz ile Firuz ana bir öz kardeş idiler. Bir rivayette ise Firuz'un, kardeşi Hürmüz'ü öldürmediği, esir edip hükümdarlığı elinden aldığı söylenir.

Yezdecird tahta çıktığı zaman Rumlar babası Behram'a ödedikleri vergiyi yollamamışlardı. Bunun üzerine Yezdecird, babası Behram tarafından gönderilen miktarda bir askerle birlikte Nersi'yi onların üzerine gönderdi ve Nersi Yezdecird'in isteğini gerçekleştirip onların bu vergiyi göndermelerini sağladı.

Yezdecird, on sekiz yıl dört ay, bir rivayette ise on dokuz yıl hükümdarlık yaptı.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KARDEŞİ HÜRMÜZ'Ü ve AİLESİNDEN ÜÇ KiŞİYİ ÖLDÜRDÜKTEN SONRA TAHTA ÇIKAN FİRUZ BİN YEZDECİRD BİN BEHRAM'IN HÜKÜMDARLIĞI