İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HADR ŞEHRİ

 

Dicle ile Fırat arasında bulunan Tekrit'in dağlık bölgesinde ''Hadr'' adı verilen bir şehir vardı. Bu şehirde Ceramika'dan Satırun adında bir hükümdar bulunuyordu. Araplar arasında onun adı ''Dayzen'' olarak şöhret bulmuştu ve kendisi Kuda'a kabilesindendi. Dayzen, el-Cezire'ye hakim olmuştu ve pek çok askeri vardı. Sabur bin Erdeşir Horasan'da iken, Dayzen Savad bölgesinin bazı kısımlarına girmişti. Sabur, Horasan'dan döndüğü zaman kendisine onun bu yaptıkları haber verildi. Bu durumu öğrenen Sabur, Dayzen'in üzerine yürüyüp onu dört yıl, bir rivayette iki yıl muhasara altında tuttu; fakat bu müddet içerisinde Sabur ne Kaleyi yıkabildi ve ne de Dayzen'in yanına ulaşabildi.

 

Dayzen'in Nadire adında bir kızı vardı. Nadire adet görme zamanı geldiği için şehrin varoşuna çıkarılmıştı. Her adet görme zamanı gelen kızın şehrin dışarısına çıkarılması onların bir geleneği idi. Nadire kadınların, Sabur da erkeklerin en güzellerindendi. Bunlar birbirlerini görür görmez aşık olmuşlardı. Nadire birisini göndererek Sabur'a: "Şehrin surlarının nasıl yıkılabileceğine dair sana yol gösterirsem benim için ne yaparsın?" diye sordurttu. Sabur: "İstediklerin hususunda seni hakem tayin ederim ve ne istersen yaparım. Ayrıca seni bütün hanımlarımdan daha üstün tutarım." diye cevap verdi. Bunun üzerine Nadire, şehrin surunu yıkacak olan tılsımı tarif ederek ona: "Boynu tokalı boz renkli bir güvercin bulur, ayağına mavi gözlü bakire bir kızın hayız kamyla yazı yazar, sonra güvercini salıverirsin. O, mutlaka şehrin surlarının üzerine gelip konacak ve böylece surlar yıkılacaktır." dedi. Nadire'nin anlattığı bu sır, bu şehrin bir tılsımı idi. Nihayet Sabur onun dediklerini yaptı ve şehrin surları çatlayıp ayrılmağa başladı. Bunun üzerine Sabur zorla şehre girip Dayzen'i ve adamlarını öldürdü. Bugün onlardan hiç bir kimse hayatta kalmamıştır. Sonra Sabur şehri tahrip ederek Dayzen'in kızı Nadire'yi alıp götürdü ve Aynu't-Temr'de onunla zifafa girip evlendi. Nadire o gece sabaha kadar sancıdan kıvranıp durdu. Sabur, onu bu hale sokup inciten şeyin ne olduğunu araştırdığında, karın büklümleri arasına bir mersin ağacı yaprağının yapışmış olduğunu gördü. Nadire'nin sancı ve acısı bundan ileri geliyordu. Sabur baktığı zaman Nadire'nin vücudunun letafetinden onun kemiklerinin içerisindeki ilikleri görüyordu. Bunun üzerine ona: "Baban seni ne ile beslerdi?" diye sordu, o da: "Kaymak, ilik, oğul balı ve saf şarapla beslerdi." diye cevap verdi. Sabur: "Babanın başı hakkı için and içerek söylüyorum ki, ben sana yeni bir devre açacağım ve seni bunları yediren babandan daha çok besleyeceğim." dedi ve bir adama emir vererek bir at getirmesini istedi. Adam da azgın bir ata binip geldi. Nadire, saç örgülerinden bu atın kuyruğuna bağlandı ve üzerine bir adam bindirilerek bu azgın at salıverildi. Böylece Nadire parçalanarak öldürüldü.

 

Birçok şair Dayzen'i şiirlerine konu edinmişlerdir. Sabur'un zamanında ''Mani'' adıyla bilinen zındık ortaya çıkmış, peygamberlik iddiasında bulunmuş ve ''Maniheizm'' denilen bu akıma pek çok kimse tabi olmuştur.

 

Sabur bin Erdeşir'in hükümdarlığı otuz yıl on beş gün, diğer bir rivayete göre ise otuz bir yıl altı ay dokuz gün sürmüştür.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HÜRMÜZ BİN SABUR BİN ERDEŞİR BİN BABEK'İN HÜKÜMDARLIĞI