İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DAVUD’UN (A.S.) HÜKÜMDARLIĞI

 

Hz. Davud'un neseb şeceresi, Davud bin İşa bin Uveyd (Ubed) bin Ba'ız bin Salamun bin Nahşun bin Amıni Nuzeb (Nadib) bin Ram bin Hasrun bin Parid bin Yahuda bin Ya'kub bin İshak'tır.

 

Hz. Davud kısa boylu, seyrek saçlı ve mavi gözlü idi. Talut öldürülünce, İsrailoğulları Hz. Davud'a gelerek Talut'un hazinelerini kendisine verdiler ve onu başlarına hükümdar yaptılar.

 

Rivayet edildiğine göre, Hz. Davud (A.S.) Calut'un öldürülmesinden önce hükümdarlığa geçmişti. Bu sırada onun hükümdarlığa geçmesinin sebebi şu idi: Allah (C.C.) vahiy yoluyla Eşmuvil'e, Talut'un Medyen'e giderek orada bulunanları istisnasız öldürmesi için ona emir vermesini bildirmişti. Bunun üzerine Talut, Medyen'e gidip hükümdarlarının dışında kalanları öldürdü, hükümdarlarını ise esir alıp getirdi. Bu sırada Allah (C.C.) Eşmuvil'e vahiy yoluyla: ''Benden Talut'a söyle: Ben ona bir emir verdim, o ise emrimi yerine getirmedi. Hükümdarlığı ondan ve onun neslinden kesinlikle alacağını ve bir daha hükümdarlık kıyamete kadar onlara geçmeyecektir.'' buyurdu. Bunun üzerine Allah (C.C.) Eşmuvil'e, Davud'u hükümdarlığa geçirmesini emretti. Eşmuvil, Hz. Davud'u hükümdar yaptıktan sonra, o, Calut'un üzerine yürüdü ve onu öldürdü. Doğrusunu ise Allah bilir.

Davud, İsrailoğulları'nın başına hükümdar olunca, Allah O'nu hem peygamber ve hem de hükümdar kıldı. Ayrıca O'na Zebur'u indirdi ve zırh yapmasını öğretti. İlk defa zırh yapan Hz. Davud'dur. Allah O'nun elinde demiri yumuşattı; dağlara ve kuşlara onunla birlikte tesbih etmelerini emretti. Hatta Allah hiçbir kimseye O'nun sesi kadar güzel bir ses vermedi. Hz. Davud Zebur'u okuduğu zaman vahşi hayvanlar el ile boyunlarından tutulacak derecede ona yaklaşırlar ve sessizce dinlerdi.

 

Hz. Davud (A.S.) çok ibadet eder ve çokça ağlardı. Geceleri namaz kılar, senenin yarısını oruçlu geçirirdi, gece ve gündüz O'nu dört bin kişi korur, kendi elinin emeğinden yerdi.

Hz. Davud'un hükümdarlığı döneminde Eyle ahalisi maymuna çevrildiler. Bunun sebebi şu idi: Cumartesi günü kıyıya çok balık gelir, cumartesinden başka günler ise kıyıya hiç balık gelmezdi. Bunun üzerine onlar, denizin kenarlarına büyük havuzlar yapıp bunların içerisine su doldurdular. Cuma gününün son saatlerine doğru havuzları açarlar, içerisine su akıtırlardı, bu vesileyle havuzlara giren balıklar dışarı çıkamazdı. Pazar günü olunca da onları yakalayıp tutarlardı. Halktan bazıları onların böyle yapmamalarını istediler, fakat onlar böyle yapmaktan geri kalmadılar. İşte bunun üzerine Allah onları maymuna çevirdi. Onlar üç gün bu şekilde maymun olarak kaldılar, sonra da helak oldular.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

DAVÜD'UN ORİYA'NIN HANlMI İLE OLAN MESELESİ