İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ELYESA’ (A.S.)’IN PEYGAMBERLİĞİ VE

İSRAİL OĞULLARINDAN TABUT’UN ALINMASI

 

Hz. İlyas İsrailoğulları'nı bırakınca, Allah (CC.) onlara Elyesa'ı peygamber olarak gönderdi. Hz. Elyesa' İsrailoğulları'nın arasında Allah'ın dilediği kadar kaldı, sonra Allah onun ruhunu kabzetti. Bundan sonra İsrailoğulları'nın arasında hata ve isyanlar çoğaldı. Halbuki içinde sekinet (moral gücü) ve Musa ile Harun ailesinin geriye bıraktıkları bir kalıntı bulunan, melekler tarafından taşınıp getirilen Tabut onların yanlarında bulunmaktaydı ve onu birbirlerinden tevarüs ederek devir alıp gelmektelerdi. Hatta onlar düşmanla karşılaştıkları zaman Tabut'u ordunun önünde bulundururlar, bu vesile ile Allah (C.C.) onların düşmanlarını mutlaka hezimete uğratırdı.

 

Sekinet denilen şey, kedi başına benzeyen bir nesne idi. İşte bu sekinet denilen nesne Tabut'un içinde kedi gibi ses verdiği zaman İsrailoğulları kendilerine yardım geleceğini anlar ve fetihler yaparak muzaffer olurlardı. Daha sonra onların başına İlat adında bir hükümdar geçti, o zamana kadar Allah onları düşmanlarından koruyordu. Nihayet onların hata ve kötülükleri çoğaldığı bir zamanda üzerlerine gelen düşmana karşı koydular ve Tabut'u çıkardılar. Fakat savaş neticesinde düşman onlara galip gelerek Tabut'u ellerinden aldı ve onları hezimete uğrattı.

 

İsrailoğulları'nın hükümdarları Ilat Tabut'un ellerinden alındığını öğrenince, üzüntüsünden öldü. Bundan sonra düşman onların topraklarına girip yağma hareketlerine girişti ve esirler alarak geri döndü. İsrailoğulları bir hayli zaman çalkantı ve sürtüşme içerisinde kaldılar. Hatta zaman zaman azgınlık ve taşkınlıklar yaptıklarında, Allah (C.C.) onlardan intikam alacak kimseleri başlarına musallat ederdi. Tövbe edip de taşkınlıkları bıraktıkları zaman ise Allah, düşmanlarının şerrinden onları korurdu. Hz. Yuşa bin Nun'un vefatından Eşmuvil (İsmail)'in peygamber olarak gönderilmesine ve hükümdar Talut'un gelip Tabut'u alarak onlara geri vermesine kadar İsrailoğulları'nın hal ve vaziyetleri böyle devam edip gitti.

 

Hz. Yuşa bin Nun'un vefatından, İsrailoğulları'nın bazen hakimler, bazen hükümdarlar, bazen de mütegallibe (müstebid)ler tarafından idare edilip hükümdarlığın tekrar kendilerine ve peygamberliğin Eşmuvil'e geçmesine kadar dört yüz altmış yıl geçmiştir.

İsrailoğulları'nın başına ilk önce Hz. Lut'un neslinden gelen Kevşan adında birisi musallat olmuş ve onları sekiz yıl istihdadı altında ezip perişan etmiştir. Daha sonra İsrailoğulları'nı Kevşan'ın istihdadından Küçük Kalib'in Atnil adındaki kardeşi kurtarmış ve kırk yılonların başında kalmıştır.

 

Bundan sonra İsrailoğulları'nın başına AcIun adındaki hükümdar musallat olmuş ve on sekiz yılonların başında kalmıştır. Sonra İsrailoğulları'nı onun istihdadından Bünyamin'in torunu EhUz (EHud, Ehvez ?) kurtarmış ve seksen yıl başlarında kalmıştır.

 

AcIun'dan sonra İsrailoğulları'nın başına Ken'anilerden Yabin adında bir hükümdar musallat olmuş ve onları yirmi yıl idaresi altında tutmuş, daha sonra İsrailoğulları'nı kendi peygamberlerinin neslinden gelen Debura adındaki bir kadın kurtarmıştır. Bu esnada İsrailoğulları'nı bizzat bu kadın idare etmemiş, onun namına Barak adında biri kırk yıl yönetmiştir.

 

Bundan sonra İsrailoğulları'nın başına Hz. Lut'un neslinden gelen bir kavim musallat olmuş, onları yedi yıl hakimiyeti altında tutmuş, daha sonra onları Neftali bin Ya'kub'un evladından Ced'un bin Yuvaş (Yavaş ?) adındaki birisi kurtarmış ve kırk yıl idare ettikten sonra vefat etmiştir. Kendisinden sonra İsrailoğulları'nı üç yıl müddetle oğlu Ebimalah (Ebi-melek ?) idare etmiş, ondan sonra idareyi Ebimalah'ın dayısının oğlu -bir rivayette amcasının oğlu- Fuvva'nın oğlu Fula' (Tulağ?) üstlenmiş ve yirmi üç yıl idare etmiştir. Fula'dan sonra İsrailoğulları'nın başına Ya'ir adında birisi geçmiş ve onları yirmi iki yıl idare etmiştir.

 

Bundan sonra da İsrailoğulları'nın başına Filistin ahalisinden Amunoğulları geçmiş ve onları on sekiz yıl idareleri altında tutmuşlardır. Daha sonra İsrailoğulları'nı sırayla Filistin halkından Yeftah (Yeftuh ?) adında birisi altı yıl, Yebahsun (Yecsun) yedi yıl, Alun on yıl, Litrun (Kirun) (bazıları ona İkrun der) sekiz yıl idare etmişlerdir.

 

Daha sonra Filistin ahalisi İsrailoğulları'nı kahredip ezmiş ve onları kırk yıl idareleri altında tutmuşlardır. Bundan sonra İsrailoğulları'na mensup olan Şemsun onları yirmi yıl idare etmiştir. Şemsun'dan sonra İsrailOğulları on yıl başkansız ve idarecisiz yaşamışlardır. Bundan sonra İsrailoğulları'nın idaresini bir kahin olan Ali üstlenmiş, bir rivayete göre onun döneminde Filistin halkı Tabut'u ele geçirmiştir. Ali'nin idareyi ele almasından kırk yıl geçtikten sonra Eşmuvil peygamber olarak gönderilmiş ve onları yirmi yıl idare etmiştir. Sonra onlar Eşmuvil'den Allah'a yalvarıp kendileriyle birlikte düşmanlara karşı savaşacak bir hükümdar göndermesini istediler.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

EŞMUVİL (İŞMUİL) ve TALUT'UN DURUMU