İBNÜ’L-ESİR

1. CİLT

 İSLAM ÖNCESİ      ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

MEKKE’DEKİ BEYTU’L-HARAM’IN (KA’BE) İNŞAASI

 

Rivayet olunduğuna göre, bundan sonra Allah (C.C.) Hz. İbrahim'e Kabe'yi inşa etmesini emretti. Fakat Hz. İbrahim Kabe'nin inşa edileceği yer hususunda sıkıntıya düştü. Bunun üzerine Allah (C.C.) rehberlik etmesi için ona ''Sekine'' denilen, kıvrıla kıvrıla hareket eden ve yumuşak esen iki başlı bir rüzgar gönderdi. Hz. İbrahim Sekine ile birlikte hareket etti. Sekine bugünkü Kabe'nin bulunduğu yere gelince kalkan (veya yılan) gibi kıvrılıp, durdu. Bunun üzerine Hz. İbrahim'e, Sekine'nin gelip durduğu yere Kabe'yi inşa etmesi emredildi. O da bu emre uyarak Kabe'yi buraya inşa etti.

 

Diğer rivayette ise Allah Hz. İbrahim'e insan başı gibi başı olan ve buluta benzeyen bir varlık gönderdi ve o Hz. İbrahim'e hitaben: "Ey İbrahim! Kabe'yi benim büyüklüğüm veya gölgemin çevrelediği kadar yap, fazla veya eksik yapma." dedi. Hz. İbrahim de onun talimatına uygun bir vaziyette Kabe'yi yaptı. Bu iki görüş Hz. Ali (R.A.)'den nakledilmiştir. Süddi ise Hz. İbrahim'e Kabe'nin yerini gösterenin Hz. Cebrail olduğunu söylemektedir.

Hz. İbrahim Mekke'ye hareket etti ve buraya geldiğinde oğlu İsmail'i buldu. İsmail ise Zemzem kuyusunun arkasında oklarını düzeltmekle meşgul idi. Hz. İbrahim oğlu İsmail'e hitaben: "Ey İsmail! Allah (C.C.) bana kendisi için bir ev (mabed) yapmamı emretti." dedi. Hz. İsmail de babasına: "Rabbine itaat et." dedi. Hz. İbrahim oğlu İsmail'e: "Rabb'im senin bana yardım etmeni emretti." dedi. İsmail: "o halde bu emri derhal yerine getiririm." karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. İsmail kalkıp işbaşına geldi. Hz. İbrahim Kabe'nin temelini yükseltirken oğlu İsmail de kendisine taş veriyordu. Bu arada Hz. İbrahim oğlu İsmail'e: "Bana öyle güzel bir taş bulup getir, ben onu insanlara bir işaret olsun diye Rükn'ün üzerine koyacağım." dedi. Bu esnada Ebu Kubeys Dağı Hz. İbrahim'e: "Bende bir emaniz (Haceru'l-esved) var, gelin alın." diye seslendi. Bir rivayete göre Haceru'l-esved'i İbrahim (A.S.)'e haber veren Hz. Cebrail idi. Neticede Hz. İbrahim Haceru'l-esved'i alıp yerine koydu.

 

Hz. İbrahim ile oğlu İsmail Kabe'nin inşasını sürdürürken: ''Ey Rabb'imiz! Bizden kabul buyur, sen işiten ve bilensin.'' (Bakara suresi, ayet 127) diye Allah'a yalvarıyorlardı.

Kabe'nin yapısı yükselince, yaşı ilerlemiş olan Hz. İbrahim taşları kaldıramaz olmuştu. Bu sebepten bugün Makam-ı İbrahim denilen taşın üzerine basarak taşları alıp inşaata devam ediyordu. Nihayet Hz. İbrahim Kabe'yi tamamlayıp bitirince Allah (C.C.) ona insanları hacca çağırmasını emretti. Bunun üzerine Hz. İbrahim: "Ey Rabb'im! Ben sesimi onlara duyuramam." dedi. Allah (C.C.) ona: "Sen onları hacca çağır, sesini onlara duyurmak bize aittir." buyurdu. Bu durum karşısında Hz. İbrahim: "Ey insanlar! Allah (C.C.) size Beytü'l-atik'a (Kabe'ye) gidip hac yapmanızı farz kıldı" diye seslendi. Hz. İbrahim'in bu sesini yer ile gök arasında bulunan her şey, hatta babaların sulbünde, analarının rahminde bulunan herkes duydu. Neticede İman edip de kıyamete kadar Allah'ın ilminde hac yapmaları tespit edilen kimseler bu sese icabet ettiler ve: "Ey Rabb'imiz! Samimiyet ve imanla bu davetini kabul ediyoruz." dediler.

 

Bundan sonra Hz. İbrahim oğlu İsmail ve diğer Müslümanlar ile birlikte Terviye (Zilhicce'nin yirmi sekizinci günü) Mina'ya gelip konakladı ve onlara öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kıldırdı. Geceyi Mina'da geçiren Hz. İbrahim onlara sabah namazını kıldırdıktan sonra Arafat'a hareket etti ve onlarla birlikte bir müddet burada kaldı. Güneş batı tarafına meyledince (yani zeval vaktinden sonra) öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kıldıktan sonra onlarla beraber bugün imamın durmuş olduğu Arafat'taki vakfe yerine geldi ve ''Erak'' denilen yerin üzerinde durdu. Güneş batınca Hz. İbrahim ve beraberindeki hacılar oradan kalkarak Müzdelife'ye geldiler. Hz. İbrahim burada onlara akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kıldırdı. Sonra Hz. İbrahim ve beraberindekiler geceyi burada geçirdiler. Tan yeri ağardıktan sonra onlarla birlikte sabah namazını kıldı ve ortalık aydınlanıncaya kadar ''Kuzah'' denilen yerde bekledi. Bundan sonra Hz. İbrahim beraberindeki Müslümanlarla birlikte oradan ayrıldı ve onlara şeytanın nasıl taşlanacağına kadar olan hac ile ilgili hususları bir bir gösterip öğretti, hatta onlara kurban kesilen yeri de gösterdi. Bu işlerden sonra bizzat kendisi kurban kesip tıraş oldu ve tavafın nasıl yapılacağını da onlara gösterdi. Bundan sonra şeytanın nasıl taşlandığını göstermek için Mina'ya döndü. İşte böylece hac işlerini bitirip tamamlamış oldu.

 

Hz. Peygamber (s.a.v.)'den rivayet edilen bir hadiste; Hacc'ın nasıl yapılacağını Hz. İbrahim'e kılavuzluk edip bildirenin Hz. Cebrail olduğu haber verilmektedir. Ayrıca bu hadisi İbn Ömer (R.A.) de Hz. Peygamber S.A.)'den rivayet etmiştir.

Hz. İbrahim (A.S.) tarafından inşa edilen Kabe, ilerde de bahsedeceğimiz üzere Hz. Peygamber (s.a.v.)'in doğumundan otuz beş sene sonra Kureyş tarafından yıkılmasına kadar devam etmiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

KURBAN ETME KISSASI