M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-KUR’AN

<< 455 >>

1 - باب الأَمْرِ بِالْوُضُوءِ لِمَنْ مَسَّ الْقُرْآنَ

1- KUR' AN' A ABDESTLİ OLARAK MI DOKUNMALI?

 

حَدَّثَنِي يَحْيَى، عَنْ مَالِكٍ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أبِي بَكْرِ بْنِ حَزْمٍ، أَنَّ فِي الْكِتَابِ الَّذِي كَتَبَهُ رَسُولُ اللَّهِ r لِعَمْرِو بْنِ حَزْمٍ : « أَنْ لاَ يَمَسَّ الْقُرْآنَ إِلاَّ طَاهِرٌ »(

 

Abdullah b. ebı Bekir b. Hazm (r.a)'den rivayete göre, Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Amr b. Hazm'e yazdığı mektupta:

 

"Kur'an'a temiz olan kimseler el sürebilir" şeklinde yazılmıştır."

 

 

(Sadece İmam Malik'in Muvatta'ında geçmektedir.)

 

İbn Abdilber der ki: "Bu hadisin mürsel oluşunda, Malik'ten ihtilaf yoktur, iyi bir yolla müsned olarak da rivayet edilmiştir. Bu mektup, siyer bilginlerince meşhurdur, ilim ehlince isnaddan uzak bir şöhretle bilinmektedir."

 

 

قَالَ مَالِكٌ : وَلاَ يَحْمِلُ أَحَدٌ الْمُصْحَفَ بِعِلاَقَتِهِ، وَلاَ عَلَى وِسَادَةٍ، إِلاَّ وَهُوَ طَاهِرٌ، وَلَوْ جَازَ ذَلِكَ لَحُمِلَ فِي خَبِيئَتِهِ، وَلَمْ يُكْرَهْ ذَلِكَ، لأَنْ يَكُونَ فِي يَدَي الَّذِي يَحْمِلُهُ شَيْءٌ يُدَنِّسُ بِهِ الْمُصْحَفَ، وَلَكِنْ إِنَّمَا كُرِهَ ذَلِكَ لِمَنْ يَحْمِلُهُ، وَهُوَ غَيْرُ طَاهِرٍ إِكْرَاماً لِلْقُرْآنِ، وَتَعْظِيماً لَهُ(

 

* Malik der ki: "Kişi ancak temiz olduğu zaman Kur'an'a ve kabına dokunabilir. Kabından tutmaya cevaz verilse bile bu hoş değildir. Dense bile temiz olmayan o kimse belki de eline aldığında Kur'an'ı kirletebilir. Fakat temiz olmayan kimsenin Kur'an'a hürmet ve tazım için dokunması hoş karşılanmaz.

 

 

قَالَ مَالِكٌ : أَحْسَنُ مَا سَمِعْتُ فِي هَذِهِ الآيَةِ : ( لاَ يَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ ) [الواقعة :79] إِنَّمَا هِيَ بِمَنْزِلَةِ هَذِهِ الآيَةِ الَّتِي فِي : ( عَبَسَ وَتَوَلَّى ) قَوْلُ اللَّهِ تَبَارَكَ وَتَعَالَى : ( كَلاَّ إِنَّهَا تَذْكِرَةٌ فَمَنْ شَاءَ ذَكَرَهُ فِي صُحُفٍ مُكَرَّمَةٍ مَرْفُوعَةٍ مُطَهَّرَةٍ بِأَيْدِى سَفَرَةٍ كِرَامٍ بَرَرَةٍ ) [عبس : 16,11](

 

* Malik der ki: "Bu konuda işittiğim en güzel ayet Vakıa suresi 79. ayetidir: "Ona ancak arınıp temizlenmiş olanlar dokunabilir" ayeti ki Abese suresi 11 ve 16. ayetlerinin tefsiri durumundadır:

 

"Hayır, hayır böyle yapma. O Kur'an elbette bir öğüttür. Bunun için kim istekliyse O'nu hatırlayıp öğüt alabilir. O Kur'an Allah katında kıymetli, şerefli ve şanlı sahifelerdedir. Değeri yüksek, makamı yüksek, insani ve şeytani katkılardan ve her türlü eksiklikten uzak ve tertemizdir. O şanlı sahifeler ki, Allah'ın kendisiyle Nebileri arasında elçi kıldığı meleklerin elleriyle gönderilip yayılmaktadır. O melekler Allah katında yüce ve salih varlıklardır. Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmezler, emredildikleri şeyi yaparlar."