M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İYDEYN

<< 420 >>

DEVAM: 4. Bayram Namazlarında Tekbir Getirilmesi Ve Kur'an Okunması

 

وَحَدَّثَنِي عَنْ مَالِكٍ، عَنْ نَافِعٍ مَوْلَى عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَر، أَنَّهُ قَال :َ شَهِدْتُ الأَضْحَى وَالْفِطْرَ مَعَ أبِي هُرَيْرَةَ، فَكَبَّرَ فِي الرَّكْعَةِ الأُولَى سَبْعَ تَكْبِيرَاتٍ قَبْلَ الْقِرَاءَةِ، وَفِي الآخِرَةِ خَمْسَ تَكْبِيرَاتٍ قَبْلَ الْقِرَاءَةِ(

قَالَ مَالِكٌ : وَهُوَ الأَمْرُ عِنْدَنَا.

 

Abdullah b. Ömer'in azatlısı Nafi'den: Ebu Hureyre ile beraber Kurban ve Ramazan bayramlarında bulundum. îlk rekatta Fatiha ve zamm-i sureden önce yedi tane tekbir aldı, son rekatta ise yine Fatiha ve zamm-i sureden önce beş tekbir aldı.

 

 

Aişe r.anha'dan merfu' olarak gelmiştir. Ebu Davud, Salat

 

İmam Malik bu rivayetle ilgili olarak der ki: «Bize. göre de bayram namazı tekbirleri bu kadardır.

 

 

قَالَ مَالِكٌ فِي رَجُلٍ وَجَدَ النَّاسَ قَدِ انْصَرَفُوا مِنَ الصَّلاَةِ يَوْمَ الْعِيدِ : إِنَّهُ لاَ يَرَى عَلَيْهِ صَلاَةً فِي الْمُصَلَّى وَلاَ فِي بَيْتِهِ، وَإِنَّهُ إِنْ صَلَّى فِي الْمُصَلَّى، أَوْ فِي بَيْتِهِ، لَمْ أَرَ بِذَلِكَ بَأْساً، وَيُكَبِّرُ سَبْعاً فِي الأُولَى قَبْلَ الْقِرَاءَةِ، وَخَمْساً فِي الثَّانِيَةِ قَبْلَ الْقِرَاءَةِ. 

 

Yine îmam Malik, bayram namazının kılınışına yetişemiyen bir kimse için şöyle diyor: Ne mescid'de ne de evinde bayram namazını tek başına kılması lazım değildir, şayet kılarsa bir mahzur yoktur. îlk rekatın başında yedi, ikinci rekatın başında kıraattan önce beş tekbir daha alır.

 

 

Hanefî mezhebi ise her iki rekatta üçer tekbir alındığını söyler.