M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TALAK

<< 1148 >>

DEVAM: 2. Erkeğin, (Boşama Niyetiyle) Karısına Serbestsin, Kurtuldun Gibi Sözleri

 

وَحَدَّثَنِي عَنْ مَالِكٍ، أَنَّهُ سَمِعَ ابْنَ شِهَابٍ يَقُولُ فِي الرَّجُلِ يَقُولُ لاِمْرَأَتِهِ : بَرِئْتِ مِنِّى، وَبَرِئْتُ مِنْكِ : إِنَّهَا ثَلاَثُ تَطْلِيقَاتٍ، بِمَنْزِلَةِ الْبَتَّةِ.

 

İbn Şihab, Karısına:

 

«Sen benden, ben de senden kurtuldum» diyen bir adam hakkında, der ki:

 

«O kadın üç talak ile boştur. Tıpkı elbette ile boş olan kadın gibi.

 

 

قَالَ مَالِكٌ فِي الرَّجُلِ يَقُولُ لاِمْرَأَتِهِ : أَنْتِ خَلِيَّةٌ، أَوْ بَرِيَّةٌ، أَوْ بَائِنَةٌ: إِنَّهَا ثَلاَثُ تَطْلِيقَاتٍ، لِلْمَرْأَةِ الَّتِي قَدْ دَخَلَ بِهَا، وَيُدَيَّنُ فِي الَّتِي لَمْ يَدْخُلْ بِهَا، أَوَاحِدَةً أَرَادَ أَمْ ثَلاَثاً، فَإِنْ قَالَ : وَاحِدَةً، أُحْلِفَ عَلَى ذَلِكَ، وَكَانَ خَاطِباً مِنَ الْخُطَّابِ، لأَنَّهُ لاَ يُخْلِي الْمَرْأَةَ الَّتِى قَدْ دَخَلَ بِهَا زَوْجُهَا، وَلاَ يُبِينُهَا، وَلاَ يُبْرِيهَا، إِلاَّ ثَلاَثُ تَطْلِيقَاتٍ، وَالَّتِي لَمْ يَدْخُلْ بِهَا، تُخْلِيهَا، وَتُبْرِيهَا، وَتُبِينُهَا، الْوَاحِدَةُ.

قَالَ مَالِكٌ : وَهَذَا أَحْسَنُ مَا سَمِعْتُ فِي ذَلِكَ(921). 

 

İmam Malik der ki: Bir adam, «Sen serbestsin» veya «sen kur­tuldun» ya da «sen kesin olarak boşsun» derse, bu üç talak sayılır. (Nikahtan sonra) karısına yaklaşmadan yukardaki sözleri söyle­yen kimse hakkında, bir veya üç talaktan hangisine niyyetlendi ise o kadar talak vaki olur. Adam «bir tane kasdettim» derse yemin et­tirilir, o şahıs, karısına taliplilerden biri olur. Zira kocasıyla te­masta bulunmuş bir kadını, kocasından ancak üç talak kesin ola­rak ayırır. Böylece kadın kocasından kurtulur ve serbest olur. Ko­casıyla temas etmemiş bir kadın hakkında bu işi bir talak görür.

 

Malik der ki: Bu konuda işittiğimin en uygunu Şi-hab'ın sözüdür.