M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 1038 >>

3 - باب مَا يُكْرَهُ مِنَ الذَّبِيحَةِ فِي الذَّكَاةِ

3- HAYVAN KESİMİNDE MEKRUH OLAN ŞEYLER

 

حَدَّثَنِي يَحْيَى، عَنْ مَالِكٍ، عَنْ يَحْيَى بْنِ سَعِيدٍ، عَنْ أبِي مُرَّةَ مَوْلَى عَقِيلِ بْنِ أبِي طَالِبٍ، أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا هُرَيْرَةَ عَنْ شَاةٍ ذُبِحَتْ، فَتَحَرَّكَ بَعْضُهَا، فَأَمَرَهُ أَنْ يَأْكُلَهَا، ثُمَّ سَأَلَ عَنْ ذَلِكَ زَيْدَ بْنَ ثَابِتٍ، فَقَالَ : إِنَّ الْمَيْتَةَ لَتَتَحَرَّكُ وَنَهَاهُ عَنْ ذَلِكَ.

 

Akil b. ebi Talib (r.a)'in fuadlı kölesi Ebu Mürre'den rivayete göre, bizzat kendisi Ebu Hureyre'ye kesimi tamamlanmış fakat bir kısmı hareket eden hayvan ne olacak? Diye soruldu. O da onun yenilebileceğini söyledi. Sonra aynı konuyu bir de Zeyd b. Sabit'e sordu. O da:

 

"Kesimi yapılan hayvanın organları bir süre kadar titrer sen o vaziyette iken ondan yeme" dedi.

 

 (Sadece İmam-ı Malik'in Muvatla'ında geçmektedir)

 

 

وَسُئِلَ مَالِكٌ، عَنْ شَاةٍ تَرَدَّتْ فََكُسِرَتَ، فَأَدْرَكَهَا صَاحِبُهَا فَذَبَحَهَا, فَسَالَ الدَّمُ مِنْهَا وَلَمْ تَتَحَرَّكْ ؟ فَقَالَ مَالِكٌ : إِذَا كَانَ ذَبَحَهَا وَنَفَسُهَا يَجْرِي، وَهِيَ تَطْرِفُ فَلْيَأْكُلْهَا(

 

Malik' e yüksekten düşüp sakatlanan ve sahibinin derhal koşup boğazladığı ve sadece kan akıttığı ve kendisinde hareket olmayan hayvanın durumu soruldu. O da şu cevabı verdi: "Sahibi onu kestiyse kanı da aktıysa gözü de hareket ettiyse onun etini yesin."