M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU SALATU’L-CEMAATİ

<< 312 >>

DEVAM: 9. Tek Bir Elbiseyle Namaz Kılmanın Caiz Oluşu

 

وَحَدَّثَنِي عَنْ مَالِكٍ، أَنَّهُ بَلَغَهُ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r قَالَ : « مَنْ لَمْ يَجِدْ ثَوْبَيْنِ، فَلْيُصَلِّي فِي ثَوْبٍ وَاحِدٍ مُلْتَحِفاً بِهِ، فَإِنْ كَانَ الثَّوْبُ قَصِيراً، فَلْيَتَّزِرْ بِهِ »(

 

Cabir b. Abdullah naklediyor: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle bu­yurdu:

 

«İki parçadan oluşan elbisesi olmayan, tek bir elbiseye sarılarak namaz kılsın. Eğer elbise kısa ise, bunu bel'den altına giysin.»

 

 

Diğer tahric: Müslim, Zühd

 

قَالَ مَالِكٌ : أَحَبُّ إِلَيَّ، أَنْ يَجْعَلَ الَّذِي يُصَلِّي فِي الْقَمِيصِ الْوَاحِدِ، عَلَى عَاتِقَيْهِ ثَوْباً أَوْ عِمَامَةً. 

 

İmanı Malik'den: Bence tek bir gömlekle namaz kılanın yapması gereken en iyi şey, omuzlarını bir kumaş parçasıyla örtmesi veya başına sarık sarmasıdır.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Bu ve benzeri hadislerdeki elbise, bir yada iki kumaş parçasından ibaretti. Tıpkı hacıların ihram giyindiği gibi bir parça kumaşı belden aşağı sarar, buna izar denir, bir parçasıyla da omuzdan yani bedenin üst kısmını örterlerdi. Buna da «rida» denirdi. Bir elbiseyle namaz kılmak demek, varsa büyük ve geniş vücudun tamamını saracak kumaş parçasıyla vücudun örtünmesi gereken yerlerini kapatarak namaz kılmaktır. Eğer yoksa göbek ve aşağısını örtecek şekilde bağlanmış peştemal benzeri giysi olur. -ki bu zarurette olur.

 

Bir de dikişli elbise olurdu. Bu da kamis, bürde veya rida veyahut da aba isimlerini alırdı.