SAHİH-İ MÜSLİM

ZÜHD

 

13- "MÜMİN BİR DELİKTEN İKİ DEFA ISIRILMAZ (SOKULMAZ)" BABI

 

7423-63/1- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Leys, Ukeyl'den tahdis etti, o Zühri'den, o İbnu'l Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'den: "Mümin bir delikten iki defa ısırılmaz (sokulmaz)" buyurduğunu rivayet etti.

 

Diğer tahric: Buhari, 6133; Ebu Davud, 4862; İbn Mace, 3982

 

 

 

7424- .. ./2- Bunu bana Ebu Tahir ve Harmele b. Yahya da tahdis edip dediler ki: Bize İbn Vehb, Yunus'dan haber verdi. (H.) Bana Zuheyr b. Harb ve Muhammed b. Hatim de tahdis edip dediler ki: Bize Yakub b. İbrahim tahdis etti, bize İbn Şihab'ın kardeşinin oğlu amcasından tahdis etti, o İbnu'l Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Mümin aynı delikten iki defa ısırılmaz. " Meşhur rivayet gayrı harfi ötreli olmak üzere "layurdahu: ısırılmaz / sokulmaz" şeklindedir. Kadı Iyaz dedi ki:

Bu fii! iki şekilde rivayet edilmektedir: Birincisi haber cümlesi olmak üzere gayn harfinin ötreli olmasıdır. Manası övülmeye değer olan, akıllı ve kararlı olan mümin, herhangi bir şekilde gafil avlanmayan ve ardı arkasına ald atılmayan, aldablmış olduğunun da farkına varmayan kimse değildir. Denildiğine göre maksat dünya işlerinde değil de ahiret hususlarındaki aldanıştır.

 

İkinci şekil ise nehy olmak üzere gayrı harfinin kesreli rivayetidir. (Bu durumda ısırılmasın, ısırılmamalıdır anlamındadır.) Yani onun gafil avlanması, gafletinden yararlanılmasına fırsat vermesi nehy edilmektedir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Hadisin sebebi bilinen bir husustur. Şöyle ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir günü şair Ebu Azze'yi esir almış, onu karşılıksız serbest bırakmış, onunla aleyhine düşmanı kışkırtmaması, kendisini hicvetmemesi üzere antlaşıp serbest bırakmışb. Ebu Azze kavmine gidip katıldıktan sonra tekrar O'nun aleyhine düşmanı kışkırtmaya, O'nu hicvetmeye başlamışb. Sonra Uhud günü onu tekrar esir alınca, kendisini karşılıksız serbest bırakmasını istedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin bir delikten iki defa ısırılmaz" buyurdu. Bu sebep ise ikinci okuyuş şeklinin zayıf olmasını gerektirmektedir.

 

Hadis ayrıca, bir taraftan bir zarar gören kimsenin aynı zararla ikinci defa karşılaşmamak için ondan uzak durması gerektiğini göstermektedir,

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

14- "MÜMİNİN BÜTÜN İŞLERİ HAYIRDIR" BABI