SAHİH-İ MÜSLİM

ZİKİR DUA TEVBE İSTİĞFAR

 

19- GÜNÜN BAŞINDA VE UYUYACAĞI ZAMAN TESBİH GETİRME BABI

 

6851-7911- Bize Kuteybe b. Said, Amr en-Nakid ve İbn Ebu Ömer -lafız İbn Ebu Ömer'e ait olmak üzere- tahdis edip dediler ki: Bize Süfyan, Alu Talha' nın azadlısı Muhammed b. Abdurrahman’DAN tahdis etti, o Kureyb'den, o İbn Abbas'dan, o Cuveyriye’DEN rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldığı zaman erken vakitte yanımdan çıktı. Kendisi de mescidinde idi. Sonra kuşluk vaktinden sonra -kendisi de oturmakta iken- geri döndü ve: "Sen hala yanından ayrıldığım zamanki halde misin" buyurdu. Cuveyriye: Evet deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz ben senden sonra üç defa dört kelime söyledim. Eğer bugünün başından beri söylediklerinle tartılsa onlardan ağır gelir: Allah'ı yarattıkları sayısınca nefsi razı oluncaya kadar arşı ağırlığınca kelimelerinin sayısınca hamd ile her türlü eksiklikten tenzih ederim. "

 

Diğer tahric: Cuveyriye'nin hadisini Tirmizi, 3555; Nesai, 1351; İbn Mace, 3808; İbn Abbas'ın hadisinin kaynaklan da daha önce 5571'de gösterilmiş bulunmaktadır.

 

 

 

6852- ... /2- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe, Ebu Kureyb ve İshak, Muhammed b. Bişr'den tahdis etti, o Misar'den, o Muhammed b. Abdurrahman'dan, o Ebu Rişdin'den, o İbn Abbas'dan, o Cüveyriye’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldığı zaman yahut sabah namazını kıldıktan sonra yanına uğradı deyip hadisi ona yakın olarak zikretti. Ancak o rivayetinde şöyle dedi: ''Allah'ı yarattıkları sayısınca her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah'ı nefsi (zatı) razı oluncaya kadar her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah'ı arşının ağırlığınca her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah'ı kelimelerinin sayısınca her türlü eksiklikten tenzih ederim. "

 

 

AÇIKLAMA:          "O mescidinde iken" kasıt namaz kıldığı yerdir.

 

''Allah'ı kelimelerinin sayısınca hamd ile her türlü eksiklikten tenzih ederim." Buradaki "midad: sayısınca" mim harfi kesrelidir. Sayıca onun kadar demek olduğu söylendiği gibi bitip tükenmemesi bakımından onun gibi diye de açıklanmiştır. Sevap bakımından da onun gibi diye açıklanmıştır. Murada "midad" mastardır. Meded anlamındadır. Bu da bir şeyi kendisi ile artırıp çoğalttığın şey demektir. İlim adamları der ki: Bu kelimenin burada kullanılması bir mecazdır. Çünkü yüce Allah'ın kelimeleri saymakla da başka bir yolla da tahdid edilemez. Maksat ise çokluğunu mübalağalı bir şekilde anlatmaktır. Çünkü önce yaratılmışların sayısınca sayısı çok fakat yine sınırlı olan bir şekilde hamdi ve tesbihi zikretti. Sonra arşın ağırlığınca dedi. Sonra da bundan daha da büyük olana yükselerek bunu da bu şekilde ifade etti. Yani yüce Allah'ın kelimeleri nasıl sayısız ise bu zikir de herhangi bir şekilde sayılamayacak kadar olsun.

(6852) "Ebu Rişdin" re harfi kesreli olup birinci rivayette sözü geçen Kureyb'in kendisidir.

 

 

 

 

6853-80/3- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve Muhammed b. Beşşar -lafız İbnu'l-Müsenna'ya ait olmak üzere- tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be Hakem’DEN şöyle dediğini tahdis etti: İbn Ebu Leyla'yı şöyle derken dinledim: Ali'nin bize tahdis ettiğine göre Fatıma el değirmeninden dolayı elinde çektiği sıkıntıdan şikayet etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e de bir savaştan alınan esirler getirilmişti. Fatıma (radıyallallu anha) gitti ama O'nu bulamadı. Aişe (radıyallahu anha)'yı gördü, ona haber verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde Aişe kendisine Fatıma'nın yanına geldiğini haber verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize geldi. Bizler yatağımıza yatmıştık. Kalkmak istedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yerinizde kalın" buyurdu. Sonra aramızda oturdu. Hatta ben O'nun ayağının serinliğini göğsümün üzerinde hissettim. Sonra: "Ben size istediğinizden daha hayırlı bir şeyi öğreteyim mi: Yatacağınız zaman otuzdört defa Allahu ekber, otuz üç defa subhanallah, otuz üç defa elhamdulillah deyin. Bu ikiniz için de bir hizmetçiden hayırlıdır" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 3113, 3705, 5360, 5362,6318; Ebu Davud, 5062;

 

 

 

6854- .. ./4- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Veki' tahdis etti. (H.) Bize Ubeydullah b. Muaz da tahdis etti, bize babam tahdis etti. (H.) Bize İbnu'l-Müsenna da tahdis etti, bize İbn Ebu Adiyy tahdis etti, hepsi Şu'be'den bu isnad ile rivayet etti. Muaz'ın hadisinde: "Geceleyin yatağınıza çekildiğiniz vakit" dedi.

 

 

 

6855- .. ./5- Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne, Ubeydullah b. Ebu Yezid’DEN tahdis etti, o Mücahid'den, o İbn Ebu Leyla'dan, o Ali b. Ebu Talib'den rivayet etti. (H.) Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr ve Ubeyb b. Yaiş de Abdullah b. Numeyr'den tahdis etti. Bize Abdulmelik Ata b. Ebu Rebah’DAN tahdis etti, o MÜcahid'den, o İbn Ebu Leyla'dan, o Alfden, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den el-Hakem'in İbn Ebu Leyla'nın hadisine yakın olarak rivayet etti ve hadiste şunları ekledi: Ali dedi ki: Ben bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den dinlediğimden bu yana terk etmedim. Ona: Sıffin gecesinde de mi diye soruldu. O Sıffin gecesinde de dedi.

Ata'nın Mücahid'den diye rivayet ettiği hadisinde o İbn Ebu Leyla'nın şöyle dediğini nakletti: Ben ona: Sıffin gecesindede mi dedim.

 

Diğer tahric: Buhari, 5362

 

 

 

6856-81/6- Bize Umeyye b. Bistam el-Ayşı tahdis etti, bize Yezid -yani b. Züreyh- tahdis etti, bize Ravh -ki o b. el-Kasım'dır- Suheyl'den tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiğine göre Fatıma Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek O'ndan bir hizmetçi istedi ve çalışmaktan şikayet edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu yanımızda bulamayacaksın" buyurdu. Sonra şöyle buyurdu: "Ben sana senin için bir hizmetçiden hayırlı olanı söyleyeyim mi? Yatağına yattığın zaman otuz üç defa subhanallah, otuzüç defa elhamdulillah, otuz dört defa Allahu ekber de. "

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6856m- .. ./7- Bunu bana Ahmed b. Said ed-Darimi de tahdis etti, bize Habban tahdis etti, bize Vuheyb tahdis etti, bize Suheyl bu isnad ile tahdis etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ali ve Fatıma (radıyallahu anhuma) hadisinde geçen "hatta ayağının serinliğini göğsümün üzerinde hissettim" ibaresi Müslim'in nüshalarında bu şekilde "ayağı" anlamındaki lafız tekildir. Buhari'de ise ikil olarak "iki ayağının" şeklindedir. Bu da sika bir ravinin ziyadesidir. Birincisine de aykırı değildir.

 

"Ali (radıyallahu anh)'a: bunları Sıffın gecesinde de mi terk etmedin denilince o: Sıffın gecesinde de" dedi. Yani o durum ve içinde bulunduğum meşguliyet dahi beni bunları söylemekten alıkoymadı. Sıffin gecesi ise Sıffin diye bilinen savaşın gecesidir. Sıffin ise Fırat yakınlarında bir yerdir. Kendisi ile Şam'lılar arasında büyük bir savaş olmuştu .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

20- HOROZUN ÖTMESİ ESNASINDA DUA ETMENİN MÜSTEHAP OLDUĞU BABI