SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

31/30- SAÇI KISMEN TRAŞ EDİP KISMEN ETMEMENİN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

5524-113/1- Bana Zuheyr b. Harb tahdis etti, bana Yahya -yani b. SaidUbeydullah'tan tahdis etti, bana Ömer b. Nafi, babasından haber verdi, o İbn Ömer’DEN rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başı kısmen traş etmeyi yasakladı. (Ömer b. Nafi) dedi ki: Ben Nafi'e: Kısmen traş etmek ne demek dedim. O: Küçük çocuğun başının bir kısmının b'aş edilip diğer kısmının traş edilmeden bırakılmasıdır dedi. 

 

Diğer tahric: Buhari, 5920; Ebu Davud, 4193; Nesai, 5065, 5245, 5246; İbn Mace, 3237;

 

 

 

5525- .. ./2- BiZe Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Ebu Usame tahdis etti. (H.) Bize İbn Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis edip (Ebu Usame ile) dediler ki: Bize Ubeydullah bu isnad ile tahdis etti ve Ebu Usame'nin hadis rivayetindeki açıklamayı Ubeydullah'ın sözü olarak nakletti.

 

 

 

5526- .. ./3- Bana Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Osman b. Osman el-Gatafani tahdis etti, bize Ömer b. Nafi tahdis etti. (H.) Bana Umeyye b. Bistan da tahdis etti, bize Yezid -yani b. Zureyk- tahdis etti, bize Ravh, Ömer b. Nafi'den, Ubeydullah'ın isnadı ile aynısını rivayet etti. Ve her ikisi de açıklamayı hadisin muhtevasına kattı.

 

 

 

5527- .. ./4- Bana Muhammed b. Rafi', Haccac b. eş-Şair ve Abd b. Humeyd de Abdurrezzak'dan tahdis etti, o Ma'mer'den, o Eyyub'dan rivayet etti. (H.) Bize Ebu Cafer ed-Darimi de tahdis etti, bize Ebu Numan tahdis etti, bize Hammad b. Zeyd, Abdurrahman b. es-Serrac'dan tahdis etti. Hepsi Nafi'den, o İbn Ömer'den o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bunu rivayet etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (5524) "Bana Ömer b. Nafi, babasından haber verdi o İbn Ömer’DEN rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ... ben Nafi'e: Kısmen traş etmek ne demektirdedim ... " birrivayette de (5525) "bu açıklama Ubeydullah'ın sözü olarak kaydedilmiştir"

 

Kaf ve ze harfleri fethalı olarak kaza: kısmen traş etmek Nafi'in yahut da Ubeydullah'ın yaptığı açıklamadır. Bu açıklamanın Ubeydullah'a ait olduğu da daha sahihtir. Buna göre kaza kayıtsız ve şartsız olarak saçın bir kısmını traş etmektir. Kimisi de başın değişik yerlerini traş etmektir diye açıklamış ise de doğru olan birincisidir. Çünkü bu ravinin yaptığı açıklamadır, ayrıca bu açıklama zahire aykırı değildir. O halde gereğince amel etmek icabeder.

 

İlim adamları değişik yerlerin traş edilmesi halinde kısmen traşın mekruh olduğunu icma ile kabul etmişlerdir. Bunun tedavi ve benzeri maksatla yapılması hali müstesnadır. Buradaki mekruhluk tenzihen kerahattir. Malik ise kayıtsız ve şartsız olarak kız ve erkek çocukları hakkında mekruh görmüştür. Mezhebine mensupkimi ilim adamı ise çocuğun alın perçemi ile kafa kısmından kısalblmasında bir sakınca yoktur demişlerdir. Bizim mezhebimizin görüşü ise hadisin genel olması dolayısı ile kayıtsız ve şartsız olarak erkek ve dişi için mekruh olduğudur.

 

İlim adamları der ki: Bunun mekruh oluş hikmeti hilkati çirkinleştirmesidir. Bunun kötü bir kılık olduğundan ötürü mekruh görüldüğü, Yahudilerin kılığı olduğundan dolayı mekruh görüldüğü de söylenmiştir. Nitekim bu husus Ebu Davud'un bir rivayetinde kaydedilmiştir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

32/31- YOLLARDA OTURMANIN YASAKLANIŞI VE YOLUN HAKKINI VERMEK BABI