SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

17/16- ORTA PARMAK İLE ONDAN SONRAKİ (ŞEHADET) PARMAĞINA YÜZÜK TAKMANIN NEHY EDİLDİĞİ

 

5457-64/1- Bana Muhammed b. Abdullah b. Numeyr ve Ebu Kureyb birlikte ibn idris’DEN -lafız Ebu Kureyb'e ait olmak üzere- tahdis etti, bize İbn idris tahdis edip dedi ki: Asım b. Kuleyb'i, Ebu Burde'den o Ali'den şöyle dedi diye naklederken dinledim: -Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i kastederekbana yüzüğümü şu parmağa -yahut ondan sonra gelene- takmamı nehyetti. Asım ikisinden hangisinde olduğunu bilemedi- Ayrıca bana kassi denilen ipekli elbiseyi giymeyi ve eğer yastıkları üzerine oturmayı da nehyetti.

 

Dedi ki: Kassi ise Mısır ve Şam’DAN getirilen ve onlarda şunun gibi bir şeyler bulunan çizgili elbiselerdir. Eğer yastıkları ise kadınların kocaları için deve semerleri üzerine yaptıkları Arguvan renkli kadifelere benzer şeylerdir.

 

Diğer tahric: Buhari, 5838 -muallak olarak-; Ebu Davud, 4225; Tirmizi, 1786; Nesai, 5391, 5226, 5227,5301,5302; İbn Mace, 5648

 

 

 

5458- .. ./2- Bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Süfyan, Asım b. Kuleyb'den tahdis etti, o Ebu Musa'nın bir oğlundan şöyle dediğini rivayet etti: Ben Ali'yi dinledim deyip bu hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den buna yakın olarak rivayet etti.

 

 

 

5459- .. ./3- Bize İbnu'l- Müsenna ve İbn Beşşar da tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be, Asım b. Kuleyb’den şöyle dediğini tahdis etti. Ebu Burde'yi şöyle derken dinledim: Ali b. Ebi Talib (radıyallahu anh)'ı şöyle derken dinledim: -Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i kastederek- nehyetti yahut beni nehyetti deyip hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

 

 

5460-65/4- Bize Yahya b. Yahya da tahdis etti, bize Ebul Ahvas, Asım b. Kuleyb'den haber verdi, o Ebu Burde'den şöyle dediğini rivayet etti: Ali dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bana bu parmağıma yahut buna yüzük takmamı nehyetti. Bu arada orta parmağa ve ondan sonra gelene işaret etti.

 

 

AÇIKLAMA:          (5446) Hammad b. Seleme'nin sabit'den onun Enes'den diye rivayet ettiği hadisten Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzüğü şunda idi deyip sol eli serçe parmağına işaret etti." Ali (radıyallahu anh)'ın rivayet ettiği hadiste (5457) "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şu ya da şu parmağıma yüzük takmamı yasakladı deyip orta parmak ile ondan sonraki parmağına işaret etti." Bu hadis, müslim'den başka hadis kitaplarında "şehadet parmağı ile orta parmak" diye rivayet edilmiştir. Müslümanlar erkeğin yüzüğünü serçe parmağına takmasının sünnet olduğu üzerinde icma etmişlerdir. Kadın ise parmaklarının hepsine yüzük takabilir. Müslümanlar der ki: Erkeğin yüzüğünü serçe parmağına takmasının hikmeti kenarda bulunduğu için el ile alıp verdiklerinde yüzüğün hor kullanılmasından daha uzak kalması içindir. Diğer taraftan elin yaptığı işlerde de eli meşgul etmez. Halbuki başka parmağa takılması halinde de durum böyle değildir. Erkeğin orta parmağa ve ondan sonraki (şehadet) parmağına yüzük takması bu hadis dolayısı ile mekruhtur. Fakat bu da tenzihen mekruhtur. Sağ yahut sol ele yüzük takmaya gelince, bu hususta da bu iki hadis (5454 ve 5455) gelmiş bulunmaktadır. Bunların ikisi de sahihtir. Darakutni dedi ki: Süleyman b. Bilal'e bu fazlalık hususunda mutabaat olunmamıştır. Bu fazlalık ise onun "sağ eline" sözüdür. Halbuki hadis hafızları bu hususta Yunus'dan naklettiği rivayette ona muhalefet etmişlerdir. Bununla birlikte bunu Zühri'nin ashabından kimse de bu fazlalığı zikretmiş değildir. Buna ek olarak bu fazlalığı Süleyman b. Bilal'den rivayet eden İsmail b. Uveys'in de zayıf olduğu söylenmiştir. Nitekim Yahya b. Main ve Nesai de İsmail b. Uveys'in zayıf olduğunu söylemiş olmakla birlikte çoğunluk onun sika olduğunu söylemiş, onun rivayetini de delil göstermişlerdir. Buhari ve Müslim'in her ikisi de rivayetini sahihlerinde delil göstermişlerdir. Yine Müslim Talha b. Yahya rivayeti ile Süleyman b. Bilal'in rivayetinin aynısını zikretmiştir. O halde bunu Süleyman b. Bilal tek başına zikretmemiştir. Buna göre Talha ve Süleyman da bu fazlalığı ittifakla rivayet etmiştir. Çoğunluğun bu fazlalığı zikretmeyişleri sıhhatine mani değildir. Çünkü sikanın fazlalığı makbuldur. Allah en iyi bilendir.

 

Bu meselenin fukaha nezdindeki hükmüne gelince; sağ ele yüzük takmanın da sol ele yüzük takmanın da caiz olup herhangi birisinde yüzük takmanın mekruh olmadığı hususunda icma etmiş olmakla birlikte hangisinin daha faziletli olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Seleften pek çok kimse sol eline yine pek çok kimse de sağ eline yüzük takmış olmakla birlikte Malik, sol ele takmayı müstehap görmüş, sağa takmayı da mekruh görmüştür.

 

Mezhebimizde de mezhep alimlerimizin iki görüşü vardır. Sahih olan görüşe göre sağ elde takmak daha faziletlidir. Çünkü yüzük takmak bir zinettir . . Sağ el daha şereflidir. Zineti ve ikram görmeyi daha bir hak eder.

 

Ali (radıyallahu anh)'ın zikredilen (5457) hadisinde sözkonusu edilen kassi ve eğer yastıkları ile ilgili açıklamalar daha önce ilgili babında açık seçik bir şekilde geçmiş bulunmaktadır. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

18/17- AYAKKABI VE ONA BENZER ŞEYLERİ GİYMENİN MÜSTEHAP OLDUĞU BABI