SAHİH-İ MÜSLİM

CENAZE

 

باب تلقين الموتى: لا إله إلا الله.

1- ÖLÜM HALİNDE OLANLARA LA İLAHE İLLALAH'IN TELKİN EDİLMESİ BABI

 

Cenaze Lafzı      Cenaze lafzı örtmek anlamındaki "ceneze"den türetilmiştir. Bunu İbn Faris ve başkaları zikretmektedir. Bu fiilin muzari kipi "yecnizu" diye gelir. "Cenaze" lafzı cim harfi kesreli "cinaze" diye de söylenir, fethalı olarak "cenaze" diye de söylenir. Kesreli söyleyiş daha fasihtir. Bir açıklamaya göre de fethalı söyleyiş ölü için, kesreli söyleyiş ise üzerinde ölü bulunan naaş için kullanılır. Aksi de söylenmektedir. Bu açıklamaları el-Metalib sahibi nakletmiştir. çoğtılu ise cim harfi fethalı olmak üzere "cenaiz" diye gelir, başka türlü gelmez.

 

وحدثنا أبو كامل الجحدري فضيل بن حسين وعثمان بن أبي شيبة. كلاهما عن بشر. قال أبو كامل: حدثنا بشر بن المفضل. حدثنا عمارة بن غزية. حدثنا يحيى بن عمارة. قال:

 سمعت أبا سعيد الخدري يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "لقنوا موتاكم: لا إله إلا الله".                                                                                 

2120- Bize Ebu Kamil el-Cahderi, Fudayl b. Huseyn ve Osman b. Ebu Şeybe de tahdis etti, her ikisi Bişr'den rivayet etti. Ebu Kamil dedi ki: Bize Bişr b. el-Mufaddal tahdis etti, bize Umare b. Gaziyye tahdis etti, bize Yahya b. Umare tahdis edip dedi ki: Ebu Said el-Hudri'yi şöyle derken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden ölüm halinde olanlara la ilahe illallah'ı telkin edin" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 311 7; Tirmizi, 976; Nesai, 1825; İbn Mace, 1445

 

AÇIKLAMA:          "Sizden ölüm halinde olanlara la ilahe illallah', telkin edin." Anlamı (tercümede gösterildiği gibi) ölümü yaklaşmış olan kimselere bu telkini yapınız, şeklindedir. Bu da söyleyeceği son sözün o olması için ona la ilah e illallah'ı hatırlatınız, demektir. Nitekim hadisi şerifte: "Her kimin son sözü la ilahe illallah olursa cennete girer" buyrulmuştur.

 

Bu telkini yapmak emri mendubluk ifade eder. İlim adamları bu telkinin bu şekilde olduğunu icma ile kabul etmekle birlikte bu haldeki kimseye bunu çokça söylemeyi ve ardı arkasına tekrar etmeyi hoş görmemişlerdir. Buna sebeb ise onu sıkıp aşırı daraltmamak, bunaltmamaktır. Çünkü bunun neticesinde kalbinden bundan hoşlanmayabilir ve uygun olmayan bir söz de söyleyebilir. Bu sebeple ilim adamları şunu söylemişlerdir: Bu sözünü bir defa söyleyecek olursa ona bir daha tekrar etmez. Bundan sonra başka bir şeyler söylemesi hali müstesnadır. O vakit son sözü bu olsun diye tekrar bu ona hatırlatılır.

 

Hadis-i şerif aynı zamanda ölüm halinde olan bir kimsenin yanında ona hatırlatmak, onu teselli etmek, gözlerini kapatmak, hukukunu yerine getirmek için yanında bulunma teşvikini de ihtiva etmektedir. Zaten bu husus icma ile kabul edilmiştir.

 

 

 

وحدثناه قتيبة بن سعيد. حدثنا عبدالعزيز (يعني الدراوردي). ح وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا خالد بن مخلد. حدثنا سليمان بن بلال. جميعا، بهذا الإسناد.

 

2121- Bunu bize Kuteybe b. Said de tahdis etti, bize Abdulaziz elDeraverdi tahdis etti. (H.) Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe de tahdis etti, bize Halid b. Mahled tahdis etti, bize Süleyman b. Bilal tahdis etti. Hepsi de bu isnad ile hadisi rivayet etti.

 

 

وحدثنا أبو بكر وعثمان ابنا أبي شيبة. ح وحدثني عمرو الناقد. قالو جميعا: حدثنا أبو خالد الأحمر عن يزد بن كيسان  عن أبي حازم، عن أبي هريرة. قال:

 قال رسول الله صلى الله عله وسلم "لقنوا موتاكم: لا إله إلا الله".

 

2122- Bize Ebu Şeybe'nin oğulları Ebu Bekr ve Osman da tahdis etti (H.) Bana Amr en-Nakid de tahdis etti. Hepsi birlikte dedi ki: Bize Ebu Halid el-Ahmer, Yezid b. Keysan'dan tahdis etti, o Ebu Hazim'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aranızdan ölüm halinde olanlara La ilahe illallah'ı telkin ediniz" buyurdu. 

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, 1444

 

AÇIKLAMA:          "Bunu bize Kuteybe'de tahdis etti... Hepsi bu isnad ile hadisi rivayet etti." Bu, bütün nüshalarda bu şekildedir ve sahihtir. Ebu Ali el-Gassc?mi ve başkaları dedi ki: Bu da şu demektir: Birinci isnadda adı geçen Umare b. Gaziyye'den rivayet etti. Yani bu hadisi ondan ed-Deraverdi ve Süleyman b. Bilal rivayet etmiştir. Durum Ebu Ali'nin dediği gibidir. Şayet Müslim: Hepsi Umare b. Gaziyye'den bu isnad ile rivayet etti, demiş olsaydı daha güzel ve daha açık olurdu. Onun bu kitapta bilinen alışkanlığı da budur. Fakat burada bu sanatın inceliklerini bilen ehil kimseler nezdinde bu husus açık olduğundan dolayı bu ibareyi hazf etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2- MUSİBET ESNASINDA NE SÖYLENECEĞİ BABI