SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5096 >>

DEVAM: 102-103. İnsan Evine Girdiği (Çıktığı) Zaman Hangi Duayı Okur?

 

حَدَّثَنَا ابْنُ عَوْفٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْمَعِيلَ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي قَالَ ابْنُ عَوْفٍ وَرَأَيْتُ فِي أَصْلِ إِسْمَعِيلَ قَالَ حَدَّثَنِي ضَمْضَمٌ عَنْ شُرَيْحٍ عَنْ أَبِي مَالِكٍ الْأَشْعَرِيِّ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا وَلَجَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ فَلْيَقُلْ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَ الْمَوْلَجِ وَخَيْرَ الْمَخْرَجِ بِسْمِ اللَّهِ وَلَجْنَا وَبِسْمِ اللَّهِ خَرَجْنَا وَعَلَى اللَّهِ رَبِّنَا تَوَكَّلْنَا ثُمَّ لِيُسَلِّمْ عَلَى أَهْلِهِ

 

Ebu Malik el-Eş'arî'den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kişi evine girdiği vakit: "Allahumme innî es'eluke hayral mevlici ve hayral mahreci bismillahi velecnâ ve bismillahi haracnâ ve al-Allahi Rabbena tevekkelnâ (: Ey Allahım, senden giriş ve çıkışın en hayırlısını istiyorum. Allah'ın adıyla girdik ve (yine) Allah'ın adıyla çıktı ve Rabbimiz olan Allah'a dayandık)" desin, sonra (ev) halkına selâm versin."

 

 

İzah:

Mevlic: Kelime mimli masdar zaman ve mekan  ismi olarak girmek, girme zamanı, girilecek yer gibi manalara gelir.

 

Mahrec: Kelimesi de yine aynı şekilde bir mimli masdar, zaman ve mekan ismi olarak çıkmak, çıkma zamanı, çıkılacak yer anlamlarına ge­lir.

 

Avnü'l-Ma'bûd yazarının açıklamasına göre, hadis-i şerifte bu kelime­lerin iade ettikleri üçer mananın üçü de kast edilmektedir. Bu hadis-i şe­rifte "... Rabbim beni doğruluk yerine koy ve doğruluk yerinden çı­kar ve katında bana destekleyecek bir kuvvet ver."[İsra 80] âyet-i kerimeşinin manasına işaret vardır.

 

Tîbî'ye göre Mevlic ve mahreç kelimeleriyle burada kast edilen giriş ve çıkış olabileceği gibi girelecek ve çıkılacak yer de olabilir.

 

Mîrek'e göre burada bu kelimelerin sadece masdar manaları kast edil­miştir. Binaenaleyh söz konusu dua "Ey Allahım senden girişten ve çı­kıştan gelecek hayırları istiyorum" anlamına gelmektedir.

 

Mahir: Hatırlatırım ki ev de insan olmasa bile bir nevi halk vardır, o nedenle mutlaka insan'a verir gibi yüksek sesle selam verin ve (insan yoksa) selamınızı siz alın. -Evdeki şeytanlar kaçsın.-