SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5057 >>

DEVAM: 97-98. İnsan Yatarken Hangi Duayı Okur?

 

حَدَّثَنَا مُؤَمَّلُ بْنُ الْفَضْلِ الْحَرَّانِيُّ حَدَّثَنَا بَقِيَّةُ عَنْ بَحِيرٍ عَنْ خَالِدِ بْنِ مَعْدَانَ عَنْ ابْنِ أَبِي بِلَالٍ عَنْ عِرْبَاضِ بْنِ سَارِيَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقْرَأُ الْمُسَبِّحَاتِ قَبْلَ أَنْ يَرْقُدَ وَقَالَ إِنَّ فِيهِنَّ آيَةً أَفْضَلُ مِنْ أَلْفِ آيَةٍ

 

Hz. İrbad b. Sariye'den (rivayet edildiğine göre) Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem uyumadan önce el-Musebbihat (denilen sureleri) okur ve: "Bu surelerin içerisinde bir âyet vardır ki bin âyetten daha faziletlidir" buyururdu.

 

 

Diğer tahric: Tirmizî, sevabu'l Kur'an.

 

 

AÇIKLAMA:

 

"el-Musebbihat" ismi verilen sureler, Kur'an-ı  Kerimde "Sübhane" "Sebbeha" ve "Yusebbihu" kelimeleriyle başlayan surelerdir ki; bunlar:

 

1, isra, 2. Hadid, 3. Haşr, 4. Saf, 5. Cum'a, 6. Teğabun, 7. Ala olmak üzre yedi sureden meydana gelmişlerdir.

 

Bu mevzuda Aliyyu'I-Kari şöyle demiştir:

 

"Bazılarına göre bu ayet'ten murad Haşr suresinin sonunda bulunan "Lev enzelna hazel Kur'ane ala cebelin.,." diye başlayan ayet-i kerimelerdir. Bu ayetin diğer ayetler arasındaki yerini ism-i a'zamın diğer esmaı'l-hüsna arasındaki yeri gibidir. Hafız İbn Kesir'e göre metinde faziletinden bahsedilen ayet-i kerimeden maksat "-Huve'I evvelü ve'l ahiru ve'z-zahiru vel batin ve nuve bilkulli şey'in alîm" ayet-i kerimesidir. Fakat en doğrusu şudur ki; söz konusu edilen ayet sadece bir ayetten ibaret değildir. Bu ayet'ten maksat sözü geçen surelerin herbirindeki sübhane, sebbaha, yüssebbihu kelimeleriyle başlayan yedi ayettir."