SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SUNNE BAHSİ

<< 4639 >>

DEVAM: 8. Halifeler (Hakkında Gelen Hadisler)

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ عَامِرٍ الْمُرِّيُّ حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ الْعَلَاءِ أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا الْأَعْيَسِ عَبْدَ الرَّحْمَنِ بْنَ سَلْمَانَ يَقُولُ سَيَأْتِي مَلِكٌ مِنْ مُلُوكِ الْعَجَمِ يَظْهَرُ عَلَى الْمَدَائِنِ كُلِّهَا إِلَّا دِمَشْقَ

 

Ebu'l-A'yes Abdurrahmân ibn Selmân (şöyle) demiştir: "Acem krallarından bir kral gelip, Dımeşk'ın dışında, (Şam bölgesindeki) bütün  şehirleri ele geçirecektir."

 

 

İzah:

Bilindiği gibi"Şam" Eski Suriye ülkesinin bulun­duğu topraklara verilen isimdir. Bu topraklar "Fi­listin, Ürdün, Humus, Dımeşk, Kınnesrîn, Avâsım, Şuğûr" olmak üzere yedi kısımdan oluşur.

 

Bugün Şam deyince bugünkü Suriye'nin başşehri anlaşılmaktadır. Oy­sa aslında Suriye'nin başşehrinin esas ismi Dımeşk'tır. Şâm ise sözü ge­çen yedi kısımdan oluşan bölgedir.

 

(4639) numaralı hadis-i şerifte sözü geçen Amman'dan maksat, bu­günkü Ürdün şehrinin başkentidir. Bir de Hint denizi kıyılarında halkının ekserisi Abaza Haricilerinden olan Umman vardır ki burada kasdedilen o değildir.

 

Mevzumuzu teşkil eden bu hadis-i şerifler, dört halifeden sonra fitne­lerin başlayıp, kafirlerin İslâm ülkelerinin Şam bölgesi gibi önemli yerle­rini ele geçireceklerini ve Dımeşk'in dışındaki müslümanların düşman karşısında dize düşeceklerini haber vermektedir.

 

Her ne kadar, bugüne kadar sözü geçen yerlerde çeşitli fitne ve istilâ­lar görülmüşse de mevzuumuzu teşkil eden bu hadis-i şeriflerde söz ko­nusu edilen olayların, hangi tarihte ve hangi krallar zamanında vukua ge­leceği açıklanmadığından kesin bir şey söylemek doğru değildir. Ahir za­manda çıkacak savaşlarda, Şam halkının işgal edeceği yeri (2483) numa­ralı hadisin şerhinde açıklamıştık.