SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

HURUF VE KIRA’E BAHSİ

<< 3981 >>

13. Muhammed B. Abdullah'ın Rivayeti

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ حَدَّثَنَا الْمُغِيرَةُ بْنُ سَلَمَةَ حَدَّثَنَا ابْنُ الْمُبَارَكِ عَنْ الْأَجْلَحِ حَدَّثَنِي عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبْزَى عَنْ أَبِيهِ عَنْ أُبَيٍّ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَرَأَ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَلِكَ فَلْتَفْرَحُوا هُوَ خَيْرٌ مِمَّا تَجْمَعُونَ

 

Übeyy b. Kab'dan rivayet olunduğuna göre; Nebi (s.a.v)  "Deki: Allah'ın lütfuyla, rahmetiyle ancak onunla ferahlansınlar" (anlamındaki, Yunus suresinin 58. ayet-i kerimesini); "Bifadlillahi ve birahmetihi febizalike feltefrahu huve hayrun mimma tecmeûn" şeklinde okumuştur.

 

 

İzah:

Bu hadis-i şerifte farklı şekillerde okunabilen iki kelimeye dikkat çekilmekte ve bu kelimeleri Hz. Nebi'in nasıl okuduğu açıklanmaktadır.

 

Bu kelimelerin biri "feltefrahu" kelimesidir. Biz bu kelime ile ilgili kıra­at şekillerini bir önceki hadisin şerhinde açıkladığımızdan burada tekrara lü­zum görmüyoruz.

 

İkinci kelime ise "tecmeun" kelimesidir. Bu kelimeyi de "ta" ve "ya" harf­leriyle okumak caizdir. Bezlü'l Mechud yazarının açıklamasına göre, bu ke­limeyi ibn Amir "tâ" ile, diğer ku'aat imamları ise "ya" ile okumuşlardır.