SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ET’İME BAHSİ

<< 3776 >>

بَاب الْأَكْلِ بِالْيَمِينِ

19. Yemeği Sağ Elle Yemek

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ الزُّهْرِيِّ أَخْبَرَنِي أَبُو بَكْرِ بْنُ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ عَنْ جَدِّهِ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا أَكَلَ أَحَدُكُمْ فَلْيَأْكُلْ بِيَمِينِهِ وَإِذَا شَرِبَ فَلْيَشْرَبْ بِيَمِينِهِ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَأْكُلُ بِشِمَالِهِ وَيَشْرَبُ بِشِمَالِهِ

 

Abdullah b. Ömer (r.a)'den rivayet olunduğuna göre; Nebi (s.a.v.): "Biriniz (yemek) yediği zaman sağıyla yesin, (bir şey) içtiği za­man da (yine) sağıyla içsin. Çünkü şeytan soluyla yer ve soluyla içer" buyurmuştur.

 

 

İzah:

Müslim, eşribe; İbn Mâce, et'ime; Tirmizî, et'ime; Muvatta, sıfâtü'n-nebî; Dârimî, et'ime; Ahmed b. Hanbel, II, 8, 33, 80, 106, 128, 135, 325, 349, III, 202, 254, 293, 297, 322, 327, 334, 344, 357, 362, 387, IV, 45, 46, 50, 383, V, 311, VI, 77.

 

Bu hadis-i şerif yemeği sağ elle yemenin vacib olduğunu söy­leyenlerin delilidir. Çünkü hadisin zahiri burada emrin vücûb ifade ettiğine delâlet etmektedir.

 

Nitekim Müslim'in rivayet ettiği şu hadis-i şerîf de bu görüşü te'yid et­mektedir:

 

"Bir adam Rasûlullah (s.a.v.)'m yanında sol eliyle yemek yemeye başla­yınca (Hz. Nebi) ona:

 

"Sağ elinle ye!" buyurdu. Adam:

 

Beceremiyorum, deyince Efendimiz:

 

"Beceremiyesin! İşte bu adamı (benim emrime uymaktan) ancak kibri menetti" buyurdu. O adam bir daha elini ağzına kaldıramadı."[Müslim, eşribe]

 

İmam Gazali, sağ elle yemenin yemek yeme âdabından olduğunu söyle­miştir. Yemeği sol elle yemenin sakıncası, yemeği sol elle yiyen şeytana ben­zemektir. İnsanın, Allah'ın rahmetinden kovulmuş olan şeytana benzemesi­ni Önlemek için sol elle yemek yasaklanmıştır.

 

Hadis-i şerif aynı zamanda şeytanın hakiki manada eli olduğunu ve ye­meği sol eliyle yediğini de ifade etmektedir. Nitekim bu mevzuya 3766 nu­maralı hadisin şerhinde de temas etmiştik.

 

Hanefi ulemasından Aynî'nin açıklamasına göre, şeytanların hepsi de­ğil de ancak bir kısmı yerler ve içerler. Bazıları şeytanların hepsinin yeyip içtiğini söylemişlerse de bu doğru değildir.

 

Bezlü'l-Mcchûd yazarının da ifade ettiği gibi, bu mevzuda çözülmesi ge­reken bir müşkil vardır; o da Hz. Nebi'in yaş hurmayı sağ eliyle, karpuzu ise sol eliyle yediğine dair Tirmizî'nin Şemâil'de rivayet ettiği ha­distir. Tirmizî'nin bu hadisi mevzumuzu teşkil eden hadise aykırıdır.

 

Ancak aadis âlimleri, Şemâil'deki hadisin senedi zayıf olduğundan mev­zumuzu tekşil eden hadisi ona tercih etmişlerdir.