SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EŞRİBE BAHSİ

<< 3702 >>

DEVAM: 7. Kaplar

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا أَبُو الزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ كَانَ يُنْبَذُ لِرَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي سِقَاءٍ فَإِذَا لَمْ يَجِدُوا سِقَاءً نُبِذَ لَهُ فِي تَوْرٍ مِنْ حِجَارَةٍ

 

Câbir b. Abdillah (r.a)'dan rivayet olunmuştur; dedi ki: Rasûlullah (s.a.v.)'e (ince deriden yapılmış) bir su tulumunda şıra yapılırdı. (Böyle bir) su tulumu bulamadıkları zaman kendisine taştan yapılmış bir çanak içinde şıra yapılırdı.

 

 

İzah:

Buhari, eşribe; Müslim, eşribe; Nesâî, eşribe; İbn Mâce, eşribe; Dârimî, eşribe; Ahmed b. Hanbel, II, 35, III, 304, 307, 326, 379, 384.

 

Hz. Nebi, İslâmiyetin ilk yıllarında içindeki sırayı kükreten kaplarda sıra yapmayı yasaklamış, kendisi de bu yasa­ğa herkesten fazla riayet etmiştir.

 

Ümmetine şıralarını ince deriden yapılan gözenekli su tulumlarında yap­malarını tavsiye etmiş, fakat müslümanlar bu tulumları bulmakta güçlük çek­tikleri için sonradan bu yasağı kaldırmıştır.

 

Kendisi ise su tulumu bulduğu zaman şırasını bu tulum içinde yaptır­mış, bulamadığı zaman ise şırasını şırayı kısa zamanda ekşitmeyen taş ça­naklarda yaptırmıştır.