SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

İLİM BAHSİ

<< 3649 >>

DEVAM: 3. İlmi Yazı İle Kaydetmek

 

حَدَّثَنَا مُؤَمَّلٌ قَالَ حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ ح و حَدَّثَنَا الْعَبَّاسُ بْنُ الْوَلِيدِ بْنِ مَزْيَدٍ قَالَ أَخْبَرَنِي أَبِي عَنْ الْأَوْزَاعِيِّ عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كَثِيرٍ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو سَلَمَةَ يَعْنِي ابْنَ عَبْدِ الرَّحْمَنِ قَالَ حَدَّثَنِي أَبُو هُرَيْرَةَ قَالَ لَمَّا فُتِحَتْ مَكَّةُ قَامَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَذَكَرَ الْخُطْبَةَ خُطْبَةَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ فَقَامَ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ الْيَمَنِ يُقَالُ لَهُ أَبُو شَاهَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ اكْتُبُوا لِي فَقَالَ اكْتُبُوا لِأَبِي شَاهَ

 

Ebû Hureyre (r.a)'den rivayet olunmuştur;  dedi ki:  Mekke feth edilince Nebi (s.a.v.) ayağa kalktı...

 

(Ebû Hureyre sözlerine devam ederek) Hz. Nebi'in (orada) okuduğu bir hutbesini anlattı (ve şöyle) dedi: Bunun üzerine Yemen halkından Ebû Şâh denilen birisi ayağa kalkıp; Ey Allah'ın Rasûlü, (bu hutbeyi) bana yazıverin, dedi. (Hz. Nebi de orada bulunan kâtiplerine);

"- (Bunu) Ebû Şâh'a yazıverin" buyurdu.

 

 

İzah:

Buhari, ilim, lukata; Ebû Dâvûd, menâsik, diyât; Tirmizî, ilim; Ahmed b. Hanbel, II, 238.

 

3647 ve 3648 numaralı hadis-i şerifler Hz. Nebi'in hadislerin yazılmasını yasakladığını ifade etmelerine karşılık bu hadis-i şerif Hz. Nebi'in yazılmasına izin verdiğini ifade etmektedir. Bu hadis hakkında İbn Hacer şöyle diyor:

 

"Bu hadisi şerif zahiren, "Benden bir şey yazmayın. Her kim Kur'an'-dan başka benden bir şey yazarsa onu hemen silsin"[Müslim, zühd] hadis-i şerifine aykı­rı gibi görünmekte ise de bu iki hadisin arasını şu şekilde telif etmek müm­kündür:

 

1- Hadisleri yazmanın nehyedilmesiyle ilgili yasaklar vahyin inmekte ol­duğu ve Kur'an âyetleriyle hadislerin karışması ihtimali bulunduğu dönem­lere aittir. Hadislerin yazılmasına izin verildiğini ifade eden hadisler ise bu endişenin ortadan kalktığı dönemlere aittir.

 

2- Yahutta hadislerin yazılmasının yasaklandığını bildiren hadisler, ha­dislerin Kur'an'Ia aynı yere yazılmasıyla ilgilidir. Hadislerin yazılmasına izin verildiğini bildiren hadisler ise hadislerin Kur'an-ı Kerim âyetlerinin yazılı olmadığı yerlere yazılmasıyla İlgilidir.

 

3- Hadis-i şeriflerin yazılmasına izin verildiğini bildiren hadisler, yazıl­masını yasaklayan hadislerin hükmünü neshetmişlerdir. Bu mevzudaki gö­rüşlerin en sahihi budur.

 

4- Bazıları da bu'mevzudaki yasağın yazıya güvenip hadisleri ezberle­meye lüzum görmeyen kimselere, iznin ise böyle bir hataya düşmeyenlere ait olduğunu söylemişlerdir. Bu görüşte olanlara göre, hadis yazmanın yasak­landığını bildiren Müslim hadisi merfu değildir; Ebû Saîd el-Hudri'nin sözüdür.