SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

CİHAD BAHSİ

<< 2593 >>

DEVAM: 69. Bayraklar Ve Sancaklar

 

حَدَّثَنَا عُقْبَةُ بْنُ مُكْرَمٍ حَدَّثَنَا سَلْمُ بْنُ قُتَيْبَةَ الشَّعِيرِيُّ عَنْ شُعْبَةَ عَنْ سِمَاكٍ عَنْ رَجُلٍ مِنْ قَوْمِهِ عَنْ آخَرَ مِنْهُمْ قَالَ رَأَيْتُ رَايَةَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صَفْرَاءَ

 

Simak'ın haber verdiğine göre, Kavminden bir kimse, "Ben Nebi (s.a.v.) in bayrağını sarı renkli olarak gördüm" demiştir.

 

 

Diğer tahric: Beyhâkî, es-Sünenu'l-Kübrâ, VI. 293

 

AÇIKLAMA:

 

Bu hadisi rivayet eden ravinin ismi ile Hz. Nebiin sarı bayrak taşıdığı  bu savaşın hangi savaş olduğu hadis sarihleri tarafından tesbit edilememiştir.

 

Bazı hâdis-i şeriflerde hz. Nebiin bayrağının siyah olduğu ifade edilirken[2591 nolu hadis ve İbn Mâce, cihâd; Tirmizi cihâd], burada sarı olduğundan bahsedilmesi bu hadisler arasında bir çelişki olduğu anlamına gelmez. Çünkü Hz. Nebiin bazı seferlerde siyah bazılarında da beyaz bayrak taşımış olması mümkündür. Nitekim, Prof. M. Hamidullah'ın şu sözleri de bu gerçeği te'yid etmektedir.

 

"....Hz. Nebi zamanında orduya mahsus asgari iki nevi bayrak bulunuyordu ki renkleri başka başkaydı...."[bk. İslam Nebii II, 255.]

 

 

SONRAKİ