SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SAVM BAHSİ

<< 2441 >>

DEVAM: 63. Arafe Günü Arafatta Oruç Tutma

 

حَدَّثَنَا الْقَعْنَبِيُّ عَنْ مَالِكٍ عَنْ أَبِي النَّضْرِ عَنْ عُمَيْرٍ مَوْلَى عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَبَّاسٍ عَنْ أُمِّ الْفَضْلِ بِنْتِ الْحَارِثِ أَنَّ نَاسًا تَمَارَوْا عِنْدَهَا يَوْمَ عَرَفَةَ فِي صَوْمِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ بَعْضُهُمْ هُوَ صَائِمٌ وَقَالَ بَعْضُهُمْ لَيْسَ بِصَائِمٍ فَأَرْسَلَتْ إِلَيْهِ بِقَدَحِ لَبَنٍ وَهُوَ وَاقِفٌ عَلَى بَعِيرِهِ بِعَرَفَةَ فَشَرِبَ

 

Ümmü'l-Fadl bint Hâris'den rivayet edildiğine göre, (Bazı) insanlar, onun yanında Arafe günü Rasûlullah (s.a.v.)'in oruçlu olup olmadığı konusunda münakaşa ettiler. Bir kısmı: "O oruçlu" derken, bazıları da  “Oruçlu değil" dediler. Bunun üzerine Ümmü'l-Fadl, Hz. Peygamber (s.a.v.)'e Arafat'da devesinin üzerinde durmakta iken, bir bardak süt gönderdi. Rasûlullah (s.a.v.)'da (süt'ü) içti.

 

 

İzah:

Buhari, hac, savm; eşribe; Müslim, siyam; Muvatta, hac

 

Haberden anlaşıldığı üzere sahâbiler, Peygamber (s.a.v.)' in arafe günü Arafat'ta iken, oruçlu olup olmadığı konusunda münakaşa etmişlerdir. Bu, Hz. Peygamber'in daha önceleri se­ferde olmadığı zamanlarda Arafe.günleri oruç tuttuğunu gösterir.

 

Nebi s.a.v.'in oruçlu olmadığını iddia edenler, Rasûlullah'ın se­ferde olması dolayısıyla oruçlu olmadığı kanaatine varmışlardı. Çünkü se­ferde olan kişinin nafile bir yana farz orucu bile tutmamasına ruhsat vardır.

 

Oruçlu olduğu kanaatinde olanlar da onun seferde değilken arefe gün­leri oruçlu olduğunu bildikleri için iddialarında ısrar ediyorlardı.

 

Ümmü'l-Fadl bu münakaşa üzerine gerçeği anlamak için Peygamber (s.a.v.)'e bir bardak süt göndermiş. Rasûlullah da bu sütü içmiştir. Bu du­rumda Peygamber (s.a.v.)'in arafe günü Arafat'ta oruçlu olmadığını gösterir.

 

Arafe günü orucunun hükmüne dair görüşler bundan evvelki hadisin açıklamasında geçmiştir.