SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

MENASİK BAHSİ

<< 1912 >>

DEVAM: 58. Mina'ya  Hareket

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ حَدَّثَنَا إِسْحَقُ الْأَزْرَقُ عَنْ سُفْيَانَ عَنْ عَبْدِ الْعَزِيزِ بْنِ رَفِيعٍ قَالَ سَأَلْتُ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ قُلْتُ أَخْبِرْنِي بِشَيْءٍ عَقَلْتَهُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيْنَ صَلَّى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الظُّهْرَ يَوْمَ التَّرْوِيَةِ فَقَالَ بِمِنًى قُلْتُ فَأَيْنَ صَلَّى الْعَصْرَ يَوْمَ النَّفْرِ قَالَ بِالْأَبْطَحِ ثُمَّ قَالَ افْعَلْ كَمَا يَفْعَلُ أُمَرَاؤُكَ

 

Abdulaziz b. Râfî'den; demiştir ki: Enes b. Mâlik'e; Resûlullah (S.A.V.)'den anladığın bir şeyi bana haber ver! dedim ve şunu sordum; Allah Rasûlü Terviye günü öğle namazını nerde kıldı? Minâ'da; cevabını verdi.

 

Nefir (dağılma) günü ikindiyi nerede kıldı?" dedim. Ebtah'da, cevabını verdi sonra; Âmirlerin ne yapıyorsa sen de onu yap! buyurdu.

 

 

İzah:

Buhârî, hac; Müslim, hac; Tirmizî, hac; Nesâî, menâsik; Dârimî, menâsik; Ahmed b   Hanbel, III,  100.

 

"Nefr günü"nden maksat cemreleri attıktan sonra Minâ'dan  Mekke'ye  inmek  demektir.  Burada  Zilhicce'nin 13. günü kast ediliyor. Bu güne "İkinci Nefr günü"de denir. Her ne ka­dar Zilhicce'nin 12. gününde de cemreleri taşladıktan'sonra Mekke'ye in­mek caizse de-Resül-i Ekrem Efendimiz efdal ile mal etmek için Zilhicce'­nin 12. günü de Minâ'da durup 13. günü taşlan attıktan sonra inmiştir.

 

Bu hadis-i şerif Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde; "Resûlullah (S.A.V.) terviye günü öğle ve ikindi namazlarını nerede kıldı? diye sordum" şeklin­de geçiyor.

 

Ebtah; "Bathâ" ve "Hayfü Beni Kinâne" adlarıyla da anılan bir yer­dir. Burası aslında Cebel-i Nur ile el-Hacûn arasında bulunan ve "el-İvluhassab" ismiyle tanınan vadidir.

 

Metinde geçen ve Enes b. Mâlik'e ait olan "âmirlerin ne yapıyorsa, sen de onu yap," sözü terviye günü öğle namazını Minâ'da, Nefr günü de ikindi namazını Ebtah'da kılmanın vâcib olmayıp sünnet olduğunu ve o zamanlar ümerânın bu sünnetleri işlemekte olduklarını ifâde etmektedir.