SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

VİTR BAHSİ

<< 1537 >>

بَاب مَا يَقُولُ الرَّجُلُ إِذَا خَافَ قَوْمًا

30. Bir Toplum'dan Korkan Kimse'nin Okuyacağı Dua

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى حَدَّثَنَا مُعَاذُ بْنُ هِشَامٍ حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ قَتَادَةَ عَنْ أَبِي بُرْدَةَ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ أَبَاهُ حَدَّثَهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا خَافَ قَوْمًا قَالَ اللَّهُمَّ إِنَّا نَجْعَلُكَ فِي نُحُورِهِمْ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ شُرُورِهِمْ

 

Abdullah b. Kays (Ebû Musa el-Eş'arî)'dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) bir kavimden korktuğu zaman; "Allahım! Senin, onların karşısına dikilmeni istiyoruz. Onların şerlerinden sana sığınıyoruz" derdi.

 

 

İzah:

Ahmed b. Hanbel, IV, 414, 415.

 

"Senin onların karşısına dikilmeni istiyoruz" diye terceme ettiğimiz cümlesi, Allah dan düşmanların yönünü geri çevirmesini, serlerini defetmesini, müslümanlarla kâfirler arasına girmesini istemek mânâsına bir duadır. Çünkü Allah'ın ken­dilerine hasım olduğu bir milletin iflah olması mümkün olmadığı gibi, Al­lah'ın taraftan olduğu milletler için de yenilgi ve zillet söz konusu olmaz. Hadis-i şerif düşmandan korktuğu hallerde, Hz. Peygamber'in metin­de geçen ifâdelerle Allah'a dua ettiği anlaşılmaktadır. "İnsan ve cinlerin şer­rinden korunmuş olan Allah Resulü, nasıl olur da düşmandan korkar ve öyle dua etme ihtiyacını hisseder?" şeklindeki muhtemel soruyu şu şekillerde ce­vaplamak mümkündür.

 

1. Peygamber (s.a.v.)'in beşer olma haysiyetiyle böyle bir korkuya düş­mesi muhtemeldir. Çünkü korkma insanda psikolojik bir vakıadır.

 

2. Hz. Peygamber'in korkusu kendisi açısından değil, ashabı yönündendir.

 

3. Resulullah (s.a.v.) korkmamıştır. Bu duayı ümmetine öğretmek için yap­mıştır.