SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ŞEHR-İ REMEDAN BAHSİ

<< 1385 >>

بَاب مَنْ رَوَى فِي السَّبْعِ الْأَوَاخِرِ

5. Kadir Gecesinin Ramazanın Son Yedi Gecesi İçerisinde Olduğunu Rivayet Edenler

 

حَدَّثَنَا الْقَعْنَبِيُّ عَنْ مَالِكٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ دِينَارٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي السَّبْعِ الْأَوَاخِرِ

 

İbn Ömer (r.a.)'den; demiştir ki: Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadir gecesini (ramazanda) son yedi (gece) içerisinde arayınız" buyurdu.

 

 

Buhârî, leyletu'l-kadr; Müslim, siyam; Dârimî, savm; Muvatta, i'tikâf; Ahmed b. Hanbel, II, 37, 62, 74, 113; V, 131.

 

AÇIKLAMA:

 

Metinde geçen "son yedi gece" sözünün zahirinden anlaşılan "Ramazanın 23. gecesinden itibaren başlayıp ayın sonuna kadar devam eden yedi gecedir." Aliyyü'l-Kaarî'nin beyânına göre Tarpuştî bu sözle, "Ramazanın 20. gecesinden sonra gelen yedi gecesinin kast edildiğini" söylemiştir. 21. ve 23. geceleri de içine aldığı için bu mânâyı, ha­disin zahiri mânâsına tercih etmiştir. Fakat Nafi'in İbn Ömer'den rivayet ettiği "Nebi (s.a.v.)'in ashabından bazı kimseler rüyada kadir gecesini ramazanın son yedi gecesinde gördüler. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.): "Gö­rüyorum ki rü'yalarımz ramazanın son yedi gecesi hakkında birbirini tut­maktadır. Artık kim Kadit gecesini arayacaksa onu Ramazanın son yedisinde aiasın" buyurdu.[Müslim, sıyâm] anlamındaki hadis-i şerif ise, zahirî mânâyı te'yid et­mektedir.

 

Mevzumuzu teşkil eden Ebû Dâvûd hadisinin; "her kim Kadir gecesini arayacaksa onu son yedi gecede arasın"[Müslim, sıyâm] anlamındaki hadis ile, "Artık onu siz son on (gece) içerisinde ve tek sayılı tarihlerde arayınız" anlamındaki 1382 numaralı hadise aykırı değildir. Çünkü:

 

a. Yedi gece on gecenin içerisine dahildir.

 

b. Resûl-i Ekrem'e önce Kadir gecesinin son on gece içerisinde olduğu daha sonra da bu on gece içerisinde kalan 7 gece olduğu bildirilmiş olabilir.

 

c. Kadir gecesini son on gece içerisinde aramayı bünyesi kuvvetli olan­lar için, son yedi gecede aramayı da zayıf olanlar için tavsiye etmiş olabilir.[el-Muttekî, Kenzu'l-Ummâl, VIII, 635.]