SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 463 >>

DEVAM: 17. Mescidlerde Kadınların Erkeklerden Ayrı Bulunmaları

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ قُدَامَةَ بْنِ أَعْيَنَ حَدَّثَنَا إِسْمَعِيلُ عَنْ أَيُّوبَ عَنْ نَافِعٍ قَالَ قَالَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ بِمَعْنَاهُ وَهُوَ أَصَحُّ

 

Nafi'den, demiştir ki; Ömer b. el-Hattab (r.a.) şöyle dedi: (Nafi burada önceki (462.) hadisin manasını zikretti) ki doğrusu da budur.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu rivayetle önceki rivayet, mana yönünden aynı olmakla beraber ravileri bir değildir. Bir de önceki hadisi Nafi, İbn Ömer kanalıyla Hz. Nebie ref ettiği halde bu rivayette İbn Ömer'i an­mamış; orada Hz. Nebie isnad ettiği "Bu kapıyı kadınlara ayırsak" sö­zünü burada Hz. Ömer'in söylediğini rivayet etmiştir.

 

Her ne kadar rivayetler, merfu ve mevkuf olma yönünden farklı iseler de, mana yönünden birdirler. Dolayısıyla rivayetler arasında bir ihtilaf yok­tur. Aynı sözü hem Hz. Nebi'in hem de Hz. Ömer'in söylemiş olma­ları ihtimali olduğu gibi, Resulullah (S.A.V.)'ın o kapının kadınlara bırakılmasını arzu ettiği halde bunu açıkça belirtmemiş olması ve fakat Efendimizin arzu­sunu fark eden Hz. Ömer'in bu sözü söylemiş olması da muhtemeldir.

 

Ancak önceki rivayette ravi, sözü bizzat Resulullah'ın söylediğini riva­yet ettiğine göre Ebu Davud'un mevkuf veya munkatı olarak te'vili biraz zayıf görünmektedir.

 

Ahmed b. Hanbel, bu hadisin de munkati olduğunu söyler. Zira, Nafi, direkt Hz. Ömer'den değil, oğlu Abdullah vasıtasıyla nakletmiş fakat arada vasıta olan Abdullah b. Ömer' zikretmemiştir.

 

 

DEVAM