SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 868 >>

DEVAM: 145-146. Rüku Ve Sücudun Ayrıntıları Ve Elleri Dizlere Koymak

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ نُمَيْرٍ حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ حَدَّثَنَا الْأَعْمَشُ عَنْ إِبْرَاهِيمَ عَنْ عَلْقَمَةَ وَالْأَسْوَدِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ إِذَا رَكَعَ أَحَدُكُمْ فَلْيَفْرِشْ ذِرَاعَيْهِ عَلَى فَخِذَيْهِ وَلْيُطَبِّقْ بَيْنَ كَفَّيْهِ فَكَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَى اخْتِلَافِ أَصَابِعِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 

Abdullah (b. Mes'ud)'dan demiştir ki: Biriniz rüku'a vardığında kollarını uylukları üzerine koysun ve avuçlarını da birleştirip (iki dizinin arasına yerleştirsin. Abdullah b. Mes'ud dedi ki:) Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in parmaklarının hareketini sanki görüyor gibiyim.

 

 

Diğer tahric: Müslim, mesacid; Nesaî, tatbik, iftitah; Ahmed b. Hanbel, I, 378, 426, 447.

 

AÇIKLAMA:    

 

İbn Mes'ud (r.a.) bu sözüyle rüku'a varınca avuç içlerini birbirine yapıştırarak dizlerin arasına koymanın sünnet olduğunu ifade etmektedir. Ancak bu Abdullah b. Mesud (r.a.)'un şahsî kanaa­tidir. İmam Nevevî'nin beyanına göre, namazda avuçları birleştirerek dizlerin arasına koymak İslamiyetin ilk yıllarına ait bir uygulama idi.[Nesai, iftitah] Sonradan bu uygulama yürürlükten kaldırıldı.[Nesai, iftitah] Bu bakımdan "tatbik" adı verilen bu hareketi yapmak ulemanın büyük ekseriyetine göre mekruhtur.. 747 nu­maran hadisin açıklamasında bu mevzu ile ilgili yeterli bilgi verilmiştir.