SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 719 >>

بَاب مَنْ قَالَ لَا يَقْطَعُ الصَّلَاةَ شَيْءٌ

114. "Namaz Kılanın Önünden Geçen Hiçbir Şey Namazı Bozmaz'* Diyenler(İn Delili Olan Hadisler)

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْعَلَاءِ حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ مُجَالِدٍ عَنْ أَبِي الْوَدَّاكِ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَقْطَعُ الصَّلَاةَ شَيْءٌ وَادْرَءُوا مَا اسْتَطَعْتُمْ فَإِنَّمَا هُوَ شَيْطَانٌ

 

Ebu Saîd el-Hudrî (r.a.)'den; demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namazı (önden geçen) hiçbir şey bozamaz. (Bununla beraber, yine de siz) gücünüz yettiğince (önünüzden geçene) mani olmaya çalışınız. Çünkü o şeytandan başka bir şey değildir."

 

 

Diğer tahric: Buharî, salat; bed'u'l-halk; Müslim, salat; selam; Ebu Davud, salat; Nesaî, kasame ; İbn Mace, ikame; Darimî, salat; Muvatta', sefer; istizan; Ahmed b. Hanbel IH, 39, 44, 49, 57, 63.

 

AÇIKLAMA:     1. Bu hadis-i şerif, "namaz kılmakta olan bir kimsenin önünden köpek, kadın, eşek veya başka bir şeyin geçmesiyle o kimsenin namazı bozulmaz" diyen ve ulemanın büyük çoğunluğunu teşkil eden alimlerin delilidir.

 

2. Daha önce de ilgili hadis-i şeriflerin açıklamalarında ifade ettiğimiz gibi bu alimler bazı yaratıkların, önünden geçtiği kimsenin namazını bozduğunu bildiren hadis-i şeriflerdeki "namazı bozar" sözünü "namazın özünü teşkil eden huzur ve huşuu bozar" diye tefsir etmişlerdir. Bu mevzudaki münakaşalar için 702. hadisin izahına bakılabilir.

 

3. Bazı yaratıkların namaz kılmakta olan bir kimsenin önünden geçme­siyle o kimsenin namazının bozulacağını iddia eden ilim adamlarına göre ise, bu hadis-i şerif zayıftır. Çünkü bu hadisin ravileri arasında Mücalid bulun­maktadır. Pek çok hadis alimi bu kimsenin güvenilir bir kimse olmadığını söylemektedir. Her ne kadar bu sözde hakikat payı varsa da, gerçek olan şudur ki, Darekutnî' nin Ebu Umame'den rivayet ettiği "namazı (önden ge­çen) hiçbir şey bozmaz"[el-Muttekî, Kenzü'l-Ummal, VII, 354] Hadis-i şerifi, bu hadisi kuvvetlendirerek onla­rın iddialarını çürütmektedir.                                                       

 

Yine Darekutnî' nin Ebu Hüreyre'den rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Pey­gamber (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: "Kişinin namazını ne kadın, ne köpek ve ne de eşek bozabilir. Bununla beraber sen gücünün yettiği kadar Önün­den geçene engel olmaya çalış."[Menhel, V, 116; el-Aynî Binaye, 2, 429; ez-Zeylaî, Nasburraye, II, 2 , 76]

 

İmam Malik'in Muvatta'ında Ali b. Ebi Talib'den rivayet ettiği bîr ha­disin manası da şöyledir: "Namaz kılan kimsenin önünden geçen hiç bir şey, o kimsenin namazını bozamaz."[Muvatta, sefer; istizan]

 

Bütün bu hadis-i şeriflerle birlikte daha önce tercemesini sunduğumuz 703 no'Iu hadis cumhur-ı ulemanın görüşünü desteklemekte ve onların gö­rüşlerinin isabetli olduğunu ortaya koymaktadır.