SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 692 >>

بَاب الصَّلَاةِ إِلَى الرَّاحِلَةِ

103. Binek Hayvanına Doğru (Onu Sütre Yaparak) Namaz Kılmak

 

حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَوَهْبُ بْنُ بَقِيَّةَ وَابْنُ أَبِي خَلَفٍ وَعَبْدُ اللَّهِ بْنُ سَعِيدٍ قَالَ عُثْمَانُ حَدَّثَنَا أَبُو خَالِدٍ حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ عَنْ نَافِعٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يُصَلِّي إِلَى بَعِيرٍ

 

İbn Ömer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveye doğru namaz kılarmış.

 

 

Diğer tahric: Buharî, salat; Ebu Davud, cihad; Müslim, salat; Tirmizi, salat; Ahmed b. Hanbel, II, 26, 106, 316, 326, 329, 330.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif deveyi ve benzeri hayvanları sütre yaparak namaz kılmanın caiz olduğuna delildir. Ancak bu hadis de­ve yataklarında namaz kılmayı nehyeden 493. numaralı hadis-i şerife zıt de­ğildir. Çünkü bu hadis-i şerifte söz konusu edilen deveye karşı Efendimiz (s.a.v.)'in namaz kılması yolculuk esnasında vuku bulmuştur. Yolculuk esna­sında ise, deve hem bağlıdır, hem de sahibine karşı daha çok itaatlidir. Deve yataklarında ise, develer bağsız olduğundan içlerinde bulunan azgın devele­rin insana her an için saldırması mümkündür. Bu bakımdan deve yatakla­rında namaz kılmak tehlikelidir, huzur ve huşu'u bozucudur. Ayrıca araplar arasında deve yataklarına insanların da abdest bozdukları düşünülebilir ki,. Efendimizin yolculukta deveyi sütre edinerek namaz kıldığı halde deve ya­taklarında bulunan develere karşı namaz kılmaktan niçin nehyettiği daha iyi anlaşılmış olur.

 

1. Hanbelî ve Hanefi alimleri, bu hadis-i şerifi delil getirerek yerinde sabit olan hayvana ve arkası dönük olan insana doğru namaz kılmanın caiz olduğunu söylemişlerdir.

 

2. Şafiîlere göre ise, hayvana ve kadına doğru namaz kılınamaz, Şafiî alimlerinden merhum İmam Nevevî hazretleri bu mevzuda şunları söylemiş­tir: "Kadını sütre edinerek ona doğru namaz kılmanın neden caiz olmadığı açıktır. Çünkü kadın o anda erkeğin zihnini meşgul eder. Fakat Resul-i Ek­rem (s.a.v.) deveyi sütre edinerek namaz kılmıştır. Buharî ve Müslim'de İbn Ömer'den gelen hadis-i şerif bunu açıkça beyan etmektedir. Durum böyley­ken İmam Şafiî (r.a.)’nin deveye doğru namaz kılınamaz demesi, ancak bu hadis-i şerifin onun eline geçmemesiyle izah edilebilir. Şurasını da hatırdan çıkarmamak lazımdır ki, İmam Şafiî (r,a.) sağlam hadis ele geçtiği zaman, kendi içtihadının bırakılarak o hadisle amel edilmesini  vasiyyet etmiştir. Anı­lan Buharî ve Müslim'deki İbn Ömer hadisi sağlam olduğuna göre, deveyi sütre kabul ederek ona doğru namaz kılmanın caiz olduğunu kabul etmek İmam Şafiî'nin vasiyyetini yerine getirmek demektir.

 

3. Malikîlere göre ise,eti yenmeyen hayvanları sütre edinerek onlara doğru namaz kılmak mekruhtur. Eti yenenlerin ise, bağlı olanlarını sütre edinmek­te bir sakınca yoksa da   bağsız olanlarını sütre edinmek mekruhtur.

 

Yabancı bir kadını sütre edinmek de aynı şekilde mekruhtur.

 

Kendisine nikahı düşmeyen bir kadının sütre edilip edilemeyeceği mev­zuunda ise, Malikî imamları arasında iki görüş vardır.

 

Yüzünü namaz kılan kimseye dönmediği müddetçe bir erkek sütre edi­nilerek kendisine doğru namaz kılınabilir.