SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 668 >>

DEVAM: 93. Safların Düzeltilmesi

 

حَدَّثَنَا أَبُو الْوَلِيدِ الطَّيَالِسِيُّ وَسُلَيْمَانُ بْنُ حَرْبٍ قَالَا حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ أَنَسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سَوُّوا صُفُوفَكُمْ فَإِنَّ تَسْوِيَةَ الصَّفِّ مِنْ تَمَامِ الصَّلَاةِ

 

Enes b. Malik (r.a.)'dan; demiştir ki:Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Saflarınızı düzeltiniz. Çünkü safların düz olması namazın kemalindendir." buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buharî, ezan; Müslim, salat; Darimî, salat; İbn Mace, ikame; Ahmed b. Hanbel, II, 234, 319, 505; III, 177, 254, 274, 279, 291; V, 262.

 

AÇIKLAMA:     Hadis-i şerifte, safların sık ve düz tutulmasının namazın sıhhatinden değil de tamamından sayılmasına bakarak, ibn Battal gibi alimler, safların sık ve düzgün tutulmasının hükmü sünnettir demiş­lerdir. Çünkü bir amelin sıhhati; farzıyla, tamamı, sünnetiyle, güzelliği ise, adab ve müstehablarıyladır.

 

Ancak İbn Dakik'l-îd gibi bazı alimler de "tamam" kelimesinin örfte, "güzellik" anlamında kullanıldığına bakarak, safları sık ve düzgün tutma­nın müstehab olduğunu söylemişlerdir. Fakat "şer'î mananın yanında örfî mananın bir değeri yoktur" diye kendisine cevab verilmiştir.[Umdetu'l-Kaari, V, 255] Bununla be­raber, Müslim'in bir rivayetinde "tamam" kelimesi yerinde "hüsn" (güzel­lik) kelimesi geçmektedir.[bk. Müslim, salat]

 

îbn Hazm ise, hadisin zahirî manasına bakarak safların sık ve düz tu­tulmasının farz olduğunu söylemiştir. Biz bu mevzudaki mezheb imamları­nın görüşlerini 662. hadisin açıklamasında naklettik. Oraya müracaat edilebilir.