SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 660 >>

بَاب الرَّجُلِ يَسْجُدُ عَلَى ثَوْبِهِ

92. Kişi Elbisenin Üzerine Secde Edebilir

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا بِشْرٌ يَعْنِي ابْنَ الْمُفَضَّلِ حَدَّثَنَا غَالِبٌ عَنْ بَكْرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كُنَّا نُصَلِّي مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي شِدَّةِ الْحَرِّ فَإِذَا لَمْ يَسْتَطِعْ أَحَدُنَا أَنْ يُمَكِّنَ وَجْهَهُ مِنْ الْأَرْضِ بَسَطَ ثَوْبَهُ فَسَجَدَ عَلَيْهِ

 

Enes b. Malik (r.a.)'den; demiştir ki: "Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile sıcağın şiddetli zamanlarında namaz kılardık. (İçimizden) birimiz (sıcağın şiddetinden dolayı) yüzünü yere koyamazsa elbisesini sererek üzerine secde ederdi."

 

 

Diğer tahric: Buhari, el-Amel fi's-salat; Müslim, mesacid; ibn Mace, ikame; Darimî salat; Ahmet b. Hanbel, III, 100.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif, sıcağın ve soğuğun şiddetli zamanlarında giyilen elbiseyi namazda iken yayıp üzerine secde etmeyi caiz gören Ebu Hanife, Malik, Ahmed b. Hanbel ve îshak b. Rahuye'nin delili­dir. Bu imamların bu ictihadları aynı zamanda Hz. Ömer'in görüşüne de uy­gundur.

 

İbrahim en-Nehaî, Ata, Mücahid de bu görüşte oldukları gibi, Hasan el-Basri de "Bunda bir sakınca yoktur" demiştir.

 

İmam Şafiî ise, Hakim ile Beyhakî'nin [bk. es-Sunenu'l-kubra, I, 438; II, 105-107], Habbab b. el-Eret (r.a.)'den rivayet ettikleri; "Nebiyy-i Ekrem (s.a.v.) 'e taşların sıcaklığından dolayı alın­larımızda hissettiğimiz acıdan şikayette bulunduk da bize bu sıkıntımızı gi­derecek bir çare söylemedi" manasındaki hadisle ve "Ey Rabah, alnım toprağa bula" mealindeki hadis-i şerif ile amel ederek bu alimlere muhalefet etmiş­tir. Şafiî hazretlerine göre mevzuumuzu teşkil eden hadis-i şerifin, üzerine secde etmeye izin verdiği elbise, namaz kılan kimsenin üzerinde giyili olmakla beraber üzerinde olduğu kimsenin hareketiyle hareket etmeyecek kadar uzun olan elbisedir. Şayet sahibinin hareketiyle hareket ederse, o elbisenin üzeri­ne secde edilerek kılınan namaz fasit olur.