SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 656 >>

بَاب الصَّلَاةِ عَلَى الْخُمْرَةِ

90. Seccade Üzerinde Namaz

 

حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ عَوْنٍ حَدَّثَنَا خَالِدٌ عَنْ الشَّيْبَانِيِّ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ شَدَّادٍ حَدَّثَتْنِي مَيْمُونَةُ بِنْتُ الْحَارِثِ قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي وَأَنَا حِذَاءَهُ وَأَنَا حَائِضٌ وَرُبَّمَا أَصَابَنِي ثَوْبُهُ إِذَا سَجَدَ وَكَانَ يُصَلِّي عَلَى الْخُمْرَةِ

 

Meymune binti Haris demiştir ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılar ben de hayızlı olduğum halde onun (yüzü) hizasında bulunurdum. Bazan seccade üzerinde namaz kılarken secdeye vardığında elbisesi bana dokunurdu."

 

 

Diğer tahric: Buharî, hayz; salat; Müslim, mesacid; Ebu Davud edeb; Tirmizî, salat; Nesaî, tahare ; hayz; mesacid

 

AÇIKLAMA:     Hadis-i şerifte geçen .... kelimesi hurma yapraklarından örülmüş seccade anlamına gelir. خُمْرَةِ Humre aslında örtmek demektir. Bazılarına göre bu seccade ipleri hurma yaprakları ile örtülü ol­duğu için bu ismi almıştır. Taberî'ye göre ise, küçük bir namazlık anlamına gelir. İnsanın elini ve yüzünü yerin soğuk veya sıcağından Örterek koruduğu için bu ismi almıştır. Eğer büyük olursa "hasır" ismini alır.[bk. Bezlu'l-mechud, IV, 323.]

 

Hattabî ise, yerin yüzünü örttüğü için bu ismi aldığını söyler.

 

İbn Battal, seccade üzerinde namaz kılmanın caiz olduğuna dair ilim adamları arasında görüş birliği bulunduğunu, ancak sadece Ömer b. Abdullaziz'in seccade üzerine toprak dökerek secde ettiğini bunun da onun secca­de üzerine secde etmeyi caiz görmediğine değil de tevazu ve huşu'daki derecesine delalet ettiğini söylemiştir.

 

Merhum Hattabî bu hadis-i şerif üzerine yazdığı haşiyesinde şunları kay­detmiştir: "Bu hadis hasır ve benzeri sergiler üzerinde namaz kılmanın caiz olduğuna delalet etmektedir. Seleften bazıları toprak üstünde kılınmayan na­mazın mekruh olduğunu söylemişlerse de bazıları yerden biten her cins bit­kiden yapılmış sergi üzerinde namaz kılmak caizdir demişlerdir."