SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 638 >>

DEVAM: - - Namazda Yere Sürünecek Kadar Elbiseyi Sarkıtmak

 

543 حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا أَبَانُ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ بَيْنَمَا رَجُلٌ يُصَلِّي مُسْبِلًا إِزَارَهُ إِذْ قَالَ لَهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اذْهَبْ فَتَوَضَّأْ فَذَهَبَ فَتَوَضَّأَ ثُمَّ جَاءَ ثُمَّ قَالَ اذْهَبْ فَتَوَضَّأْ فَذَهَبَ فَتَوَضَّأَ ثُمَّ جَاءَ فَقَالَ لَهُ رَجُلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا لَكَ أَمَرْتَهُ أَنْ يَتَوَضَّأَ ثُمَّ سَكَتَّ عَنْهُ فَقَالَ إِنَّهُ كَانَ يُصَلِّي وَهُوَ مُسْبِلٌ إِزَارَهُ وَإِنَّ اللَّهَ تَعَالَى لَا يَقْبَلُ صَلَاةَ رَجُلٍ مُسْبِلٍ إِزَارَهُ

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; demiştir ki: Elbisesini (yere) sarkıtarak namaz kılmakta olan bir adama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Git abdest al" dedi. O da gitti abdest aldı ve biraz sonra geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (tekrar);  "Git abdest al" dedi. (O adam da tekrar) gitti abdest alıp geldi. (Bunu gören başka) bir adam: Ya Resulallah, o adam'a (abdestli olduğu halde) niçin abdest al­masını emrettin? dedi. (Resul-ü Ekrem de) "O etekliğini (yere) sarkıtarak namaz kılıyordu. Şanı yüce olan Allah elbisesini (yerde) sürünecek kadar sarkıtan kimsenin namazını kabul etmez" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas; Ahmed b. Hanbel, IV, 67; V, 379.

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Ekrem'in bu ismi açıklanmayan sahabiye abdestli olduğu halde abdestini yenilemesini emretmesinin sebebi hadis-i şerifte açıklandığı üzere, haddinden fazla uzun elbise içerisinde namaz kıl­mak istemesidir. Etekliğin veya benzeri giyeceklerin aşağı sarkan kısımları­nın dinen tecviz ve tesbit edilen Ölçü ve sınırı topuklara kadardır. Bu sınırı aşmak ise, kibir alameti sayılmıştır.

 

Kibir ise, ibadet ve itaata aykırı olduğundan Cenab-ı Hak böylesine uzun elbiseler içerisinde namaz kılan kimselerin namazını kamil bir namaz olarak kabul etmemektedir. Bu bakımdan böyle namaz kılan bir kimse sanki ab-destsiz namaz kılan bir kimse durumuna düşmüş olur.

 

İşte Resul-i Ekrem bu sebeble hadis-i şerifte ismi açıklanmayan kimse­ye haddinden fazla uzun bir elbise içerisinde namaz kılmak isteyince abdestini yenilemesini emretmiştir.

 

Resul-i Ekrem'in bu sahabîye abdestli olduğu halde abdestini yenileme­sini emretmesindeki hikmeti şöyle açıklayanlar da vardır:

 

1. Resul-i Ekrem abdestli olan bu kimseye abdestini yenilemesini em­retmekle bu kimseyi ister istemez hatası üzerine düşünmeye zorlamıştır. As­lında bu kimsenin abdesti vardır ve uzun etekle namaza durduğu için de bozulmuş değildir.

 

2. Belki de Resul-i Ekrem'in emrinde Cenab-ı Hak (c.c.) bir bereket ya­ratmıştır da bu emre uyarak abdest alan mezkur sahabinin içindeki kibir ve benzeri manevî kirler bu abdestlerle yıkanmıştır.

 

Ayrıca maddi temizliğin iç temizliğine te'sir ettiği de bir gerçektir, İkinci abdest sayesinde kibrin de dahil olduğu manevî kirler dökülmüştür.

 

Resul-i Ekrim'in birinci emrine uyarak abdest alan sahabî Efendimizin emrindeki hikmeti ve kendi hatasını anlayamadığı için ikinci defa tekrar ab­destini yenilemesi emredilmiştir.